Quiet quitting Ny trend splitter arbeidslivet

På sosiale medier trender taggen #quietquitting, som handler om å gjøre mindre ut av jobben sin. Det får arbeidslivet til å reagere.

Skjermdump fra Tiktok viser at det pågår en stor debatt om quiet quitting i arbeidslivet.
Skjermdump fra Tiktok hvor taggen #quietquitting nå har 195 millioner visninger.

Ifølge BBC stammer bevegelsen muligens fra Kina, hvor den sensurerte taggen #tangping (ligge flat) ble brukt som en protest mot overarbeidskulturen. 

Quiet quitting handler nemlig om å kun gjøre den jobben man blir betalt for å gjøre, ikke noe mer og ikke noe mindre. 

Etter pandemien har trenden tatt av i det amerikanske arbeidslivet, og blitt importert til Norge gjennom sosiale medier. Spesielt på Tiktok, hvor taggen i skrivende stund har 195 millioner visninger. 

Portrettbilde av journalist og student Nora Berntzen.
Nora Berntzen mener at begrepet mistolkes, og at trenden derfor har fått et ufortjent dårlig rykte. (Foto: privat.)

Misforstått 

– Jeg er ingen unnasluntrer som forsøker å gjøre minst mulig på jobb. Tvert imot er jeg en som alltid legger inn støtet og sier ja til en ekstra jobbvakt oftere enn jeg egentlig burde. 

Det skriver student og journalist Nora Berntzen i et innlegg i Aftenposten. Hun mener at begrepet blir misforstått på grunn av misvisende beskrivelser. 

– Quiet quitting handler om å gjøre sitt beste innenfor arbeidstiden, og bruke fritiden på å være sosial eller slappe av. «Work to live», ikke «live to work», skriver hun. 

For mange arbeidstakere handler trenden om grensesetting, og å fokusere på en sunnere livsstil med bedre balanse mellom jobb og fritid. 

– Fenomenet retter søkelyset mot overarbeid, med et underliggende mål om å forebygge utbrenthet, skriver student og frilanser Marte Enberg Dahl i en kronikk i Tv2.

Splittet folk 

På sosiale medier er folk derimot splittet. 

– Man skyter seg selv i foten ved å bli apatisk, sier en Tiktok bruker ved navn Emily Smith. 

Hun mener at quiet quitting bidrar til at man misliker jobben sin mer, og at ved å gjøre minst mulig så kommer man ingen vei med målene sine i livet. 

– Hvis man mistrives i så stor grad så er det bedre å finne seg en ny jobb, mener hun. 

Hun påpeker også at det kan gå hardt utover kollegaene og virksomheten man jobber i, og derfor bidra til å skape et dårligere arbeidsmiljø. 

En annen Tiktok bruker ved navn Hunter Kaimi har derimot sett seg lei av å bli utnyttet, og mener at man ikke kan ofre seg selv for en jobb.

– Jeg kommer ikke til å brenne meg ut for en jobb som ikke bryr seg om meg på et menneskelig plan. Vi vet ikke engang om vi kommer til å ha en levedyktig planet om 50 år, sier han. 

Liten hensikt

– I Norge har vi arbeidstidsbestemmelser som sørger for at arbeidskraften blir benyttet på en effektiv måte, og at ansatte ikke utsettes for unødvendige belastninger ved å ha for lange arbeidsdager.

Det skriver manager og advokatfullmektig Gry Anita Langesæther i en annen kronikk i Tv2. Hun er kritisk til den nye trenden, og mener at den har liten hensikt her i Norge. 

– Quiet quitting kan passe i land som ikke har det samme vernet for ansatte som vi har i Norge, men her til lands ønsker jeg ikke trenden velkommen, sier hun.