Ønsker å forbedre studenters psykiske helse

Psykisk helse er et problem blant mange studenter. Som student har en tilgang på en rekke tjenester, som kan bidra til å bedre den psykiske helsen – ønsket er at flere skal oppsøke hjelpen som finnes.

Studentprest
Studentprest ved OsloMet, Siri M. Magnusen. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Lene Sogn Hansen er psykolog i SiO Helse, innenfor avdelingen Psykisk helse og helsefremmende tjenester. 

– Vi merker en økt pågang i henvendelser fra studenter som ønsker hjelp fra oss.

Hun påpeker at studenter gjennomgår en rekke overganger, som for enkelte kan oppleves som krevende

– Studenter er i en fase av livet med mange overganger, som kan oppleves som overveldende. De flytter ofte til et nytt sted, får sitt eget hjem, skal drifte sin egen økonomi og bygge sosialt nettverk. Det er mye nytt, et stort ansvar og mye som skal mestres, forklarer Hansen.

Psykisk helse blant studenter

Årlig svarer norske studenter på SHoT-undersøkelsen, som skal kartlegge studenters helse og trivel. Resultatet fra 2022 viser blant annet at:

- Hver 5. student rapporterer at de har en psykisk lidelse.

- 21% oppgir at de har søkt hjelp for psykiske plager de siste 12 månedene.

Samtaletilbud

Siri M. Magnusen, er studentprest ved OsloMet. Hennes jobb består av en-til-en samtaler med studenter, i tillegg til arbeid med studentmiljøet. Hun tilbyr et åpent samtaletilbud for alle, uavhengig av bakgrunn og religion.

– Dette er et trygt rom. Døren er alltid åpen, her skal det være lav terskel for å ta en tur innom, forteller Magnusen.

I motsetning til psykologer, driver ikke Magnusen med klinisk behandling og journalføring. Likevel forteller hun at flere av de samme temaene dukker opp på hennes kontor.

– Her er ingen problemer for store, eller for små. Studenter kommer hit og snakker om alt fra kjærlighetssorg til ensomhet og selvmordstanker. Enkelte forteller også om fine ting som de ønsker å dele. Så det er et bredt spekter, sier Magnusen.

Magnusen er opptatt av at studenter skal ha et godt liv. Hun er forklarer at livet kan være vanskelig, men at man ikke trenger å være alene om det.

– Jeg har taushetsplikt og tid.

Tilbyr stadig nye tjenester

SiO startet i 2019 en egen tjeneste kalt Helsefremmende tjenester. Tjenesten fokuserer på helsefremmende tiltak og tiltak som skal være forebyggende for psykiske helseutfordringer.

– Vi ønsker å nå ut til mange studenter med informasjon som kan hjelpe de å snu en negativ utvikling på egenhånd, og få en bedre psykisk helse og livskvalitet, forteller Hansen.

De har også opprettet en anonym og digital spørretjeneste, kalt studenterspør.no.

– Der kan studenter stille spørsmål til alle våre fagpersoner, slik som leger, helsesykepleiere, tannleger og psykologer. Vi forsøker å svare samme dag, eller i løpet av tre dager, forklarer Hansen.

De siste årene har de også startet podkast om vanlige helseutfordringer blant studenter, og tilbyr gratis kurs for studenter. I tillegg til sine veletablerte psykiske helse og rådgivningstjeneste, hvor de tilbyr samtaler til studenter med ulike utfordringer. På rådgivertjenesten har de rundt én ukes ventetid.

– Dette er et bredt tilbud, som kan hjelpe studenter med ulike aspekter ved studenttilværelsen. Vi hjelper med emosjonelle og relasjonelle vansker, forteller Hansen.