På lovlig epleslang i Oslo

I regi av Frelsesarmeen plukker rusmiddelavhengige voksne hvert år epler i Oslos hager. Etter ni uker avslutter de sesongen med rundt 15 tonn innsamlede epler.

Effektivitet er nøkkelen i epleplukking. Ved hjelp av en stor pressening kan gjengen i Epleslang riste ned mange epler av gangen.

Epleslang har bærekraft og miljøvennlighet som grunnverdier. Arbeidsveileder i Jobben Oslo, Geir Olav Nybo, forteller stolt om arbeidet de gjør for å ta vare på eplehagene i Oslo.  

– I løpet av ni uker har vi nå faktisk reddet femten tonn epler fra å bli nedfall og råtne. Det er litt færre epler enn i fjor, men vi er svært fornøyde med årets jobb, sier han med et smil. 

Eplene som plukkes sorteres og lagres i kasser før de sendes til presseriet. Arbeidsveileder Geir Olav sørger for logistikken med eplekassene. Foto: Oda Sophie Usterud

Frelsesarmeens arbeidstreningstilbud kalles "Jobben". Gjennom "Jobben" tilbys ulike arbeidstreningstiltak for både nåværende og tidligere rusavhengige voksne. 

Epleslang er et av Frelsesarmeens arbeidstreningstiltak, og konseptet går ut på å gå på lovlig epleslang i Oslos hager. For Epleslang har det nok en gang vært en suksessfull eplehøst. 

Bildet viser et epletre i en hage i Ullevål Hageby. Det er ganske få epler på treet og dette er fordi det er sent i eplesesongen.
Det er sent i sesongen, og mange av eplene på trærne har allerede falt. Foto: Oda Sophie Usterud Foto: Oda Sophie Usterud
Bildet viser et eple som er halvspist. Man kan ikke se merker etter tenner, men heller små hull inn i kjøttet til frukten. Denne typen små hull er karakteristiske for når bier har vært og forsynt seg av frukten.
Det er ikke bare mennesker som synes høsteplene smaker godt. Biene forsyner seg nemlig også av fruktene. Foto: Oda Sophie Usterud

– De som jobber i Epleslang er svært opptatte av å gjøre jobben sin ordentlig og å alltid rydde etter seg. Det gir dem stolthet og mestringsfølelse når de gjør jobben skikkelig, forteller arbeidsveilederen. 

Raking av løv og fjerning av råtne epler er en del av jobben gjengen i Epleslang gjør. Christoffer (f.v) og Jorn sørger for at hagene skal se fine ut når jobben er ferdiggjort. Foto: Oda Sophie Usterud
Samarbeid er vktig for at epleplukkingen skal bli både effektiv og hyggelig for de ansatte. Foto: Oda Sophie Usterud

En gjeng med godt samhold

Deltagerne på epleplukkingen forteller om et hyggelig og sosialt miljø, som skaper trivsel. En av deltagerne, Anita, mener det er mange fordeler med nettopp Epleslang som arbeidstreningstiltak.

– Det er fint å kunne være ute hele dagen i frisk luft. I tillegg er det gøy fordi man alltid lærer noe nytt, og det er en hyggelig gjeng som plukker epler sammen. 

Selv etter fire år i Epleslang er ikke Anita lei. Hun gleder seg allerede til neste eplesesong. Foto: Oda Sophie Usterud
Bildet viser Epleslang-gjengen som holder en presenning under epletreet mens de bruker en krok for å riste eplene av greinene. De bruker presenningen til å fange de fallende eplene for å sikre at de ikke detter på bakken og blir ødelagte.
For å sikre at eplene ikke faller i bakken bruker Epleslang-gjengen en presenning. Foto: Oda Sophie Usterud

Anita forteller også om betydningen av positiv respons fra hageeierne.  

– Det er hyggelig å få høre at hageeierne er fornøyde med jobben vi har gjort. Det gjør meg glad, sier hun.

Bildet viser en utgangsdør der det henger en takkelapp fra Epleslang-gjengen. På lappen står det "tusen takk", og det står også de sosiale mediene til Epleslang og Frelsesarmeen, samt et nummer man kan vippes til for å støtte.
Det er viktig for gjengen i Epleslang å vise sin takknemlighet til hageeierne som donerer eplene sine. Foto: Oda Sophie Usterud

En annen deltager, Arne, uttrykker at han liker den travle hverdagen som epleplukker. 

– Jo mer vi har å gjøre, jo fortere går dagen, sier han. 

Arne legger til at han også synes frisk luft er en stor fordel med jobben i Epleslang. 

Arbeidsveileder, Geir Olav, forteller at de ofte ser at arbeidsmoralen henger sammen med antallet epler som skal plukkes i en hage.

Epleplukking er krevende arbeid, og da er det viktig med lunsj. Hver onsdag får epleplukkerne servert varm lunsj, laget av Frelsesarmeen. Fra venstre: Jorn, Anita, Christoffer og Arne. Foto: Oda Sophie Usterud

Produserer eplemost

De ansatte sørger for å sortere eplene før de sendes videre til presseriet hvor det lages eplemost av dem. Det sendes epler til presseriet to ganger i uken. Eplemosten heter Epleslang, og selges blant annet i Frelsesarmeens egen butikk i Pilestredet, samt på Meny og Jacobs. 

Arbeidsveilder Geir Olav anslår at de med eplene fra i år kan produsere rundt ti tusen flasker av eplemosten. Foto: Oda Sophie Usterud