Produkter rett fra bonden
Lørdag formiddag åpnet enda et bondens marked i Oslo, på Vikaterassen.
Hver helg i høst sesongen i år, er det flere bondens marked fordelt i Oslo.
En møteplass
Marit er er med for fjerde gang på markedet. Hun er bonde, og produserer blant annet økologiske grønnsaker, sammen med familien på Søndre Gård.
– Bonde livet kan bli litt ensomt og markedet er en veldig koselig møteplass for bønder, sier Marit.
Hva er egentlig økologisk mat?
– Økologiske produkter er for eksempel grønnsaker som dyrkes uten hjelp av kunstig gjødsel og sprøytemidler. Hvert år kommer det en å gjør målinger av jordet for å se om alt blir gjort etter boken, sier hun.
Tradisjoner fra 1600-tallet
Anita har vært med på Bondens marked siden 2013. Hun er medlem av bondens marked i innlandet, men ble med på markedet her i dag. Siden 1600-tallet har familien hennes laget tradisjonsnelle sirupstynnkaker, hvor hun de siste 3 månende har begynt å selge de på marked som denne.
–Oppskriften fikk jeg fra farmor min, fra Rendalen i Østerdalen, sier Anita.
Stadig flere marked
Sidene markedet først ble etablert i 2003, har populariteten steget. Bondens marked holdes gjevnlig på 20 ulike steder i Norge, hvor målet dems er å ha markeder i alle store byer hver lørdag i sesongene. Markedet er en arena hvor man kan kjøpe kortreist mat direkte fra produsenter.
– Vi er veteraner, ler Thomas Stebergløkken.
Han ble med i bondens marked i 2003, hvor han i dag leder markedet på Vikaterassen. Han driver med både sau, kyr og gris og har i alt 200 dyr på gården i Gubrandsdalen.
– Som bonde jobber man veldig mye. Vi tjener kanskje 50kr i timen som bønder, sier Thomas Stebergløkken.