Produkter rett fra bonden

Lørdag formiddag åpnet enda et bondens marked i Oslo, på Vikaterassen.

Honning på Bondens marked.
Honning på Bondens marked.

Hver helg i høst sesongen i år, er det flere bondens marked fordelt i Oslo. 

Marit har drevet gården i 5 år, hvor mye av produktetene selges i markedshagen på gården Foto: Alexander T Lindberg.

 

En møteplass

Marit er er med for fjerde gang på markedet. Hun er bonde, og produserer blant annet økologiske grønnsaker, sammen med familien på Søndre Gård. 

– Bonde livet kan bli litt ensomt og markedet er en veldig koselig møteplass for bønder, sier Marit.

Hva er egentlig økologisk mat?

– Økologiske produkter er for eksempel grønnsaker som dyrkes uten hjelp av kunstig gjødsel og sprøytemidler. Hvert år kommer det en å gjør målinger av jordet for å se om alt blir gjort etter boken, sier hun.

 

Anita lager sirupstynnkaker, med en oppskrift som har gått gjennom familien siden 1600-tallet. Sirupstynnkakene vant årets bakst i 2020. Foto: Alexander T Lindberg

Tradisjoner fra 1600-tallet

Anita har vært med på Bondens marked siden 2013. Hun er medlem av bondens marked i innlandet, men ble med på markedet her i dag. Siden 1600-tallet har familien hennes laget tradisjonsnelle sirupstynnkaker, hvor hun de siste 3 månende har begynt å selge de på marked som denne.

–Oppskriften fikk jeg fra farmor min, fra Rendalen i Østerdalen, sier Anita.

Stadig flere marked 

Sidene markedet først ble etablert i 2003, har populariteten steget. Bondens marked holdes gjevnlig på 20 ulike steder i Norge, hvor målet dems er å ha markeder i alle store byer hver lørdag i sesongene. Markedet er en arena hvor man kan kjøpe kortreist mat direkte fra produsenter. 

– Vi er veteraner, ler Thomas Stebergløkken. 

Han ble med i bondens marked i 2003, hvor han i dag leder markedet på Vikaterassen. Han driver med både sau, kyr og gris og har i alt 200 dyr på gården i Gubrandsdalen. 

– Som bonde jobber man veldig mye. Vi tjener kanskje 50kr i timen som bønder, sier Thomas Stebergløkken.