Slik får du gode middager for en billig penge
Staten har økt studiestøtten, likevel er det mange studenter som tror de kommer til å kjenne på trang økonomi. Her er tipsene til en smart mathandel.
Fordeler man det nye innskuddet til studiestøtten utover studieåret, får studenter 328 kr mer på konto per måned. For mange høres dette greit ut, men tar man økningen på konsumprisindeksen i betraktning, må nok mange studenter likevel forholde seg til et stramt budsjett når de handler.
– Jeg og samboeren prøver å holde oss til et budsjett på 600 kr i uken, sier Vera Sandvik (21).
Dette tenker studentene på når de handler mat
Journalen tok turen til Campus på Blindern for å høre med studentene om hva de tenker om saken, og hvilke tips og triks de forholder seg til for å spise billige middager i hverdagen.
Marwa Nader (21), Mathilde Haugspø (20) og Andrea Emanuelsen (20) går utviklingsstudier på UiO. Trioen mener den økte studiestøtten ikke kommer til å utgjøre en veldig stor forskjell for studentenes økonomi.
Ingen av jentene forholder seg til et matsbudsjett, men de benytter seg av forskjellige apper og tilbud for å spare penger på mathandelen.
– Jeg tenker mye på tilbud når jeg storhandler, sier Emanuelsen, mens Haugspø innrømmer at hun ikke er den flinkeste til å tenke på tilbud når hun handler mat.
– Jeg føler prisøkningen har gjort at det ikke lenger er økonomisk lurt å lage lunsj hjemme, sier Emanuelsen.
Hele gjengen benytter seg av forskjellige apper som gjør det mulig å spare penger på handelen. Nader forteller at hun benytter seg av mange forskjellige apper, blant annet Mattilbud og Throw No More. Hun forteller at det ofte er 50 % rabatt på bakevarer, brød og andre produkter den siste timen eller havltimen av åpningstiden i enkelte butikker og kaféer. – Da kan jeg unne meg selv litt dyrere varer, som parmesan, sier Nader.
Emanuelsen forteller også at hun i perioder mealprepper for å spare penger og for å unngå å kaste rester som ikke blir spist.
Kristoffer Tvildes tips til studentene
Tiktok-personlighet og forfatter av boken «Sparekokeboka», Kristoffer Tvilde, har også opplevd at økonomien ikke strekker helt til i perioder. Økonomen fant derfor måter å kutte det månedlige matbudsjettet fra 8000 kr til knappe 1500 kr i 2013 da han og samboeren måtte spare midler. Tvilde er bedre kjent under brukernavnet @krisslovesfood både på Instagram og Tiktok, hvor han har en følgerbase på over 150 000 følgere på tvers av de sosiale mediene.
På disse kontoene deler han sine beste råd om hvordan man kan lage mat på budsjett, som fremdeles tilfredsstiller og smaker godt.
– Spis som en konge på budsjett, er mottoet hans.
I «Sparekokeboka» som ble utgitt i august i år har han samlet opp en rekke oppskrifter som enhver student ville nytt godt av. Til journalen forteller han at det aller beste tippset han har til studenter som ønsker å spare penger på mathandel er et kjedelig et: – Det beste man kan gjøre er å planlegge, sier han.
Hans råd er å ta utgangspunkt i en grønnsak, som for eksempel gulroten, og planlegg ukens middager rundt den. På den måten kaster man ikke så mange grønnsaker, som jo er et produkt som kan råtne fort. Han forteller også at det derfor er lurt å handle inn grønnsaker som er allsidige og kan brukes til mange forskjellige matretter.
– Nå til høsten er det ypperlig å handle rotgrønnsaker, sier han. Rotgrønnsakene egner seg godt til gode supper, en rett han anbefaler studenter og lage fra bunnen av og fryse ned porsjonsvis.
– Det er alltid lurt å handle grønnsaker ut fra sesong, sier han.
Dette er noe student Sandvik sier seg enig i. Et av hennes tips til sine medstudenter var nemlig også å handle sesongens grønnsaker for å lage en suppe. Dette var derimot Lundberg og Berthling litt skeptiske til.
– Vi blir ikke mett av suppe, sier de.
Et annet råd Tvilde kommer med er å alltid sjekke apper som Mattilbud for å se hvor det er gode tilbud. Dette trikset var hyppig brukt blant studentene journalen snakket med også. Det finnes mange smarte apper som er lure å ta i bruk om man ønsker å spare et par kroner på handelen.
Til de som ikke er de beste på planlegging, kom han med disse tipsene: Innfør en fast restemiddag i uken, kutt ned mengden kjøtt du spiser, og gjerne innfør faste dager med vegetarmiddag.
– Kidneybønner og kikerter er billige proteinrike matprodukter som kan erstatte kjøttet i middagsretten, sier han.
Han oppfordrer også alle å handle på varehyllene hvor holdbarheten er i ferd med å gå ut.
– Man kan for eksempel hamstre inn et produkt som selges på 40 prosent og legge det i fryseren til senere, forteller han.