Slutt på den grønne Kirkegata - enn så lenge
Kirkegata er en av gatene som byrådet i sommer har prøvestengt for trafikk, men nå er gata som før igjen. Om prosjektet videreføres neste år, avhenger av Bymiljøetatens evaluering.
Fra juli til oktober ble Kirkegata gjort om til en midlertidig bylivsgate. Herman Søndenaa (MDG), byrådssekretær for byutvikling, sier til Journalen at målet med prosjektet var å invitere til økt opphold i gatene. Prøveprosjektet er en liten smakebit på hva som kan bli permanent.
– For å finne ut hva som funker i gata, er vi avhengige av å teste ut før den permanente ombyggingen, forklarer Søndenaa.
Kirkegata har blitt gjort om til en skogsgate der det er plantet trær og plassert ut steinbenker man kan sitte på. Da prøveprosjektet var over ble trærne flyttet til andre parker, der de får sitt permanente hjem.
Byggetillatelse gyldig i to år
Prøveprosjektet varte i utgangspunktet frem til 15.oktober 2022, men byggetillatelsen er gyldig i to år. Dette gir dermed rom for at prosjektet kan gjenopprettes neste år, dersom evaluering tilsier det.
På sin hjemmeside har Oslo kommune lenket til en spørreundersøkelse som de oppfordrer de som har tatt området i bruk til å svare på. Svarene vil nemlig bli med i evalueringen av prosjektet.
Evalueringen er i gang
Søndenaa forteller at evalueringen er i gang, men ifølge en midtveisevalueringen gjort av Bymiljøetaten virker det som om det er mange positive tilbakemeldinger.
Spesielt bylivsgata Grønland har fått mye positive tilbakemeldinger fra butikker og restauranter, for de har fått litt større uteareal.
– Vi tar alltid med innspillene fra lokalt næringsliv og befolkningen på alvor når vi skal innrette tiltakene på nytt, sier Søndenaa.
Ikke merket flere kunder ute
Journalen har snakket med Diana, butikksjef hos Baker Hansen i Kirkegata. Til tross for at omgivelsene utenfor har forbedret seg, har ikke Diana merket at flere kunder har valgt sitteplassene ute i sommer.
– Det har alltid vært fullt ute. Hvis det er fint vær så sitter folk der, så jeg tror ikke det har så mye å si at det var finere utenfor, sier Diana.
En av grunnene til at de ikke har merket en økning av kunder ute kan være at Baker Hansen ikke har så stort uteområde. Restauranter i bylivsgata Grønland fikk under prøveprosjektet mer plass til uteservering, men i Kirkegata ble det mer fokus på kommunale sitteplasser og og grønt planteliv.
– Det er litt kjipt at vi har så lite uteplass, men det er fordi vi ikke har så stort areal, forklarer Diana.
Flere har gått gjennom gata
Hun legger til at det alltid er mange som går gjennom gata fordi det er mange forretningsbygg i nærheten, men hun likevel har merket en økning av folk som går gjennom gata under prøveprosjektet.
– Til våren igjen, hvis de ikke planter tilbake trærne, tror du det vil være like mange som setter seg ut?, spør Journalen
– Det tror jeg nok, sier Diana