Studenter frykter tiltak

Strømprisene har skutt i været, og ved OsloMet merkes de økte strømprisene. Universitetet vurderer nå tiltak for å redusere kostnadene, og studenter frykter konsekvensene.

Fire kvinnelige studenter som sitter i en sofa
Studentene ønsker et behagelig inneklima. Fra venstre: Lotta Jensen, Eva Iversen, Linnea Ramsvis og Christine Johnsen. Foto: Ellisiv Østrem

– Vi har flere forslag til sparetiltak som skal vurderes, men har ikke landet på noe konkret enda, forteller eiendomsdirektør ved OsloMet Mariann Hole. 

Studenter reagerer

Journalen møter en gruppe studenter i kantinen. De bruker mye tid på skolen, mest på dagtid, men må noen ganger studere på kveldstid og i helger. På spørsmål om hvordan de selv kan bidra med strømsparing har en av dem noen forslag:

– Jeg føler ikke det er så mye vi kan gjøre. Studenter kan bidra med å slå av lys når vi går ut av rom, da. Og ikke åpne vinduene så mye, sier Lotta Jensen. 

OsloMet har nærmere 22 000 studenter fordelt på tre campuser. Foto: Ellisiv Østrem

– Hva ville dere sagt dersom universitetet senker innetemperaturen for å spare strøm?

– Nei, det må de ikke gjøre! Vi fryser allerede og det går utover konsentrasjonen. Når jeg sitter pakket inn i jakke og skjerf er det vanskelig å følge med i forelesning, sier Christine Johnsen. 

En av de andre jentene mener det er luftkvaliteten som svekker konsentrasjonen. Hun forteller at mange studenter åpner vinduer for å få inn frisk luft for bedre konsentrasjon, og at det da blir kaldt. 

– Vi er jo veldig forskjellige da. Noen sitter og fryser mens andre går i t-skjorte liksom, sier de.  

Jentene forstår at universitetet vurderer tiltak, siden de selv merker de økte strømprisene på regningen. Men de ønsker likevel ikke at innetemperaturen senkes. 

– De kan jo skru ned på kveldstid og i helgene, da det er færre studenter her. Eller så kunne de ha stengt av noen av byggene utenom skoletid, og hatt noen bygg med god varme og ventilasjon. Det vil vel kunne spare strøm, sier Johnsen. 

Vurderer tiltak 

Eiendomsdirektøren ved OsloMet sier at et tiltak som vurderes er å justere tiden ventilasjonsanlegget er påskrudd. Da kan det bli aktuelt å skru av ventilasjonen på kveldstid og i helger, med mindre det er forelesninger i dette tidsrommet. Studenter som bruker byggene utenom undervisningstid, vil da måtte belage seg på et dårligere inneklima. Å bruke dusjkort for å redusere tid brukt på dusj skal også vurderes, sier hun. 

– Det er viktig at studentene bidrar til å spare strøm, for eksempel ved å slå av lys og lukke vinduer. 

– Kommer dere til å senke innetemperaturen?

– Klart dette er noe vi vurderer, men jeg vil presisere at ingenting er bestemt enda. Vi vil informere studenter og ansatte om aktuelle tiltak etter de er vedtatt. Det må først diskuteres internt. 

Hun viser til at andre universiteter har senket temperaturen for å spare strøm, og at dette kan bidra til å senke kostnadene. Videre oppfordrer Hole studenter til å komme med forslag om tiltak for å spare strøm. 

 

Stikkord