Trendy morgenrutine får unge til å stå opp grytidlig
TikTok-trenden "My 5-am morning routine" har tatt nettet med storm den siste tiden. Alma Skolmen (22) har tidligere blitt inspirert av andres morgenrutiner. Professor reagerer på trenden.
– Under koronaperioden kjente jeg at jeg trengte gode rutiner for å være produktiv og strukturert. Jeg gikk inn på Google, og søkte på "how to be structured" eller noe sånt, og fant noen relevante videoer på Youtube, sier Skolmen.
Alma Skolmen (22) er en av de unge personene som har strukturerte morgenrutiner. Men i motsetning til mange andre, startet Skolmen lenge før det blåste opp på TikTok.
Morgenrutine-trend
Skolmen forteller videre at hun har lagt merke til at det har blitt vanligere med morgenrutine-videoer på sosiale medier enn det var da hun begynte.
TikTok-trenden viser fram ulike morgenrutiner som skal hjelpe deg til å få den perfekte dag, skriver NRK.
Videoene på TikTok og Youtube viser unge, slanke kvinner som blant annet står opp rundt fem-tiden, rer opp senga, tenner duftlys, spiser en sunn frokost og trener før de drar på skole eller jobb.
Alma Skolmens morgenrutine
- Stå opp halv åtte
- Re opp senga
- Lage en matcha latte eller kaffe
- Meditere
- Skrive ned beskjeder til seg selv
- Trekke et selvutviklingskort
- Trene
- Dusje
- Stelle seg
- Dra på jobb
Fast morgenrutine
I dag har Skolmen fortsatt en strukturert morgenrutine, og det er flere ting som er fast på programmet. Skolmen tror at hun bruker omtrent 45 minutter på morgenrutinen sin.
– Morgenrutiner er meget viktig for meg. Jeg kjenner en stor forskjell mellom de dagene jeg utfører morgenrutinen, og de dagene jeg ikke gjør det, forteller 22-åringen.
– Det er kanskje litt klisjé å si, men jeg føler at morgenrutinen setter tonen for dagen. Hvis jeg ikke følger morgenrutinen kan jeg føle stress. Men når jeg utfører morgenrutinen, rekker jeg å få ro og bevisstgjøring.
– Morgenyoga gjør ikke dagen perfekt
Ingunn Hagen er professor ved NTNU med bakgrunn i psykologi og medievitenskap.
Hun synes at det er fint å ha en strukturert morgenrutine for å unngå stress. Selv sier hun at hun har en nokså strukturert morgenrutine med blant annet yoga.
– Yoga er noe jeg selv har funnet på å gjøre om morgenen, men jeg forventer ikke at dagen skal bli "perfekt" av den grunn. Det er viktig å huske på at dagen ikke blir perfekt bare fordi man følger morgenrutinen influensere viser fram.
– Det er et ganske interessant mediefenomen. Det blir framstilt som sunt og bra, men slik er det nødvendigvis ikke i alle tilfeller, mener professoren.
Søvn er viktig for kroppen
Et problem som både Hagen og Skolmen kommenterer, er fokuset på at man må stå opp grytidlig for å ha en god morgenrutine.
– Trenden kunne blitt kalt noe annet enn "My 5-am morning routine", for man må ikke stå opp klokka fem for å ha en god morgenrutine. Tidligere lagde jeg uttrykket "soul care routine", og det er det jeg har pleid å kalle morgenrutinen min, smiler Skolmen.
Ifølge Skolmen er kveldsrutinen like viktig som morgenrutinen. Hvis man skal stå opp tidlig, må man også legge seg tidligere. Dette er professor Ingunn Hagen enig i.
– I utgangspunktet kan det være fint å stå opp tidlig, fordi man får tid til å gjøre det man ønsker, som man kanskje ikke rekker ellers. Likevel er det krevende for unge mennesker å stå opp klokka fem, i tillegg til at det kan gå utover søvnen, informerer Hagen.
Viktig for menneskers mentale helse
Hagen påpeker at søvn ikke bare er viktig for det fysiologiske, men også for det psykiske.
– Det er viktig for menneskers mentale helse å få nok søvn. Dette gjelder spesielt når man er ung, siden det skjer mange endringer i kroppen og i hjernen.
– En god morgenrutine kan gi en rolig og fin start på dagen, men på TikTok framstilles det litt "perfeksjonistisk", for eksempel med tanke på det å stå opp klokka fem, mener Hagen.
Enda en ting man skal være flink på
Hagen er også bekymret for at denne trenden bare lager enda flere krav å leve opp til for unge mennesker.
– Når det kommer via media som en trend, promotert av influensere som særlig påvirker unge jenter, kan de føle at dette er enda en ting de må være flinke på, sier professoren.
Hagen påpeker at det allerede er stort prestasjonspress hos ungdom. De skal være flinke på skolen, populære, vellykkede, kule, tynne, og så videre.
– Som ung jente, som strever med sin egen identitet, kan man føle seg mislykka. Man kan føle seg som en taper hvis man ikke får det til, forteller hun.
Skolmen er enig med Hagen, og synes at det er synd hvis det føles galt for unge jenter å ikke følge trenden.
Gjør det fordi du har lyst
Skolmen har selv hatt gode erfaringer med å ha faste morgenrutiner. Hun anbefaler andre å prøve å ha strukturerte rutiner på morgenen, men påpeker at det er viktig å starte rolig.
– Begynn rolig. Legg heller til én og én ting hver dag, i stedet for å ta alt på en gang. Sjekk hva som fungerer for deg, fordi folk fungerer forskjellig, foreslår Skolmen.
Skolmen mener at det er viktig at man ikke føler at man er nødt til å gjøre det. Hun tenker at det er fint å teste det ut, men at man lar det være sitt eget valg.
I likhet med Skolmen, mener Hagen at det er viktig at man ikke gjør morgenrutinene bare fordi det er trend.
– Gjør det fordi det er noe du har lyst til, trives med og som fungerer for deg. Hvis det er tilfellet, kan det være en god løsning å stå opp tidlig, forteller Hagen.
Hagen avslutter med å si at det viktigste er å ha en reflektert distanse til alle kravene som stilles til oss i dag.