Varm deg på bekymringsbålet

Med en kopp kaffe og en hjemmebakt bolle i hånda kunne man se bekymringene sine smuldre opp og forsvinne i flammene.

Bilde av et bål som brenner, med en hånd som stikker en lapp inn i bålet.
Her brenner eksamensstress, ekser og tankeganger.

Fredag den 14. oktober arrangerte Juristforeningen og CF "Brenning av bekymringslapper" på Tullinløkka for andre år på rad. 

Hedvig Ramm-Pettersen (21) er leder i CF Sosial, som i år samarbeider med Juristforeningen om prosjektet. Hun forteller at arrangementet i hovedsak er ment for jusstudentene, men at det bare er hyggelig om andre tar inspirasjon fra ideen.

- Hva er poenget med å brenne bekymringene sine?

- Det er jo deilig å se det bli borte, da. Vi gjorde jo dette i fjor, og det var veldig suksess. Og da gjorde jeg og en venninne det skrev vi ned navnene på eksene våre og brant det, og det er jo deilig det da. At det bare blir borte, forteller Ramm-Pettersen.

Bekymringsbrenningen er en del av en hel uke med arrangementer foreningen har hatt i forbindelse med verdensuka for psykisk helse.

- I fjor hadde vi jo bare denne ene markeringen, men i år har vi hele uka. På mandag sto vi på stand og delte ut kaffe, og i går hadde vi speedfriending. Da malte vi bilder imens vi satt og speedfrienda, så det var superhyggelig.

Ensomhet

Noe av bakgrunnen for det store fokuset deres på psykisk helse stammer fra jodelkanalen til juselevene.

- Det er utrolig mange som skriver at de ikke har blitt kjent med noen, og at de har gått her i fire år, og ikke har fått noen venner, og at de har det skikkelig kjipt og er ensomme.

Alle arrangementene de har hatt har vært alkoholfrie. Ramm-Pettersen forteller at hun fikk tilbakemeldinger på at kanskje flere hadde kommet hvis det for eksempel hadde vært "paint and sip" istedenfor speedfriending og maling.

- Men da tenkte jeg at det er ikke de jeg vil at skal komme, for det er de som alltid er med. Det er de som har blitt kjent med mange andre.

Hun forklarer dette videre med at hun sitter med et inntrykk om at de som er komfortable med å drikke og feste mye ikke har like mye problemer med å få venner.

- Det er kanskje de som ikke er så glade i den settingen som trenger en annen setting. Så vi synes det er veldig viktig å få mer av det, for det virker som at folk savner det.

Hedvig Ramm-Pettersen sitter smilende på en benk
Hedvig Ramm-Pettersen er fornøyd med Justisforeningens opplegg under verdensuken for psykisk helse. FOTO: Regine Aastrup Lia

Ta et oppgjør med deg selv

Vilde Berger Johansen og Sofie Odberg går tredje året på jussen, og er to av de mange som kom for å delta rundt bålpannen.

- Hva synes dere om konseptet?

- Det er en fin og lavterskel måte å sette ting i perspektiv på. En fin måte å bli kvitt det på.

- Hva brant dere?

- Jeg brant at jeg må slutte å tenke på hva andre synes om meg, forteller Odberg.

Odberg forteller at hun fort faller i «bygdedyret»-fella.
Berger Johansen var inne på samme baner i bekymringsbrenningen

- Jeg brant presset om å prestere. At jeg ikke er bra nok.

Og akkurat som Ramm-Pettersen fortalte om jodelkanalen og viktigheten om å stå sammen, er Berger Johansen og Odberg enige om at bekymringbrenningen er et viktig samlepunkt.

- Det viser viktigheten om å være med andre, og om å lufte ting. Man må ta seg selv i nakken, sier Odberg

Berger Johansen oppsummerer fint symbolismen og meningen med å brenne bekymringene sine.

- Ta et oppgjør med deg selv.

Sofie Odberg og Vilde Berger Johansen, to av jentene på samlingen, holder rundt hverandre og smiler etter å ha brent lapper med bekymringene sine.
Vilde Berger Johansen (venstre) og Sofie Odberg (høyre) var letta etter å ha brent bekymringslapper på bålet. FOTO: Regine Aastrup Lia

 

 

 

Stikkord