Ana (18): – Ensomhet tror jeg mange på min alder føler på
Ensomhet og nysgjerrighet var to av temaene da Universitet i Oslo (UiO) arrangerte psykologilunsj. Ana Laressa var en av mange som møtte opp.
Psykologi er et valgfag mange avgangselever velger å ta siste året på videregående skole. UiO har invitert til et seminar der elevene har fått mer kunnskap om hva psykologi egentlig innebærer. Flere forskjellige professorer holdt ulike foredrag om relevante temaer.
Ana går hennes siste år på VGs, og er en av elevene som møtte opp på psykologilunsjen. Hun mener det er svært viktig at et slik seminar blir holdt, og at professorne snakker åpent om temaer som er viktige for alle, spesielt ungdommer.
Viktige temaer
– Det er veldig lærerikt, og jeg føler disse foredragene som har blitt holdt har treffet en interesse for de aller fleste. Jeg har lært mer om hva psykologi dreier seg om. Temaene som ensomhet tror jeg mange på min alder føler på.
18 åringen har opplevd mange ungdommer og bekjente som slet og har følt seg ensomme. Likevel, gjorde hun sitt beste for å hjelpe og stå opp for dem.
–Jeg mener det er viktig å ta intiativet selv, og være nysgjerrig, apropo foredraget en av professorne snakket om. Det var spennende å høre hvordan ensomhet og nysgjerrighet står sammen. Ved å være nysgjerrig kan du bli kjent med folk, og sosialisere, sier Laressa.
Mange studenter uten venner
En ny undersøkelse fra Studentenes helse-og trivselundersøkelse (SHot) viser at 41% av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt. Les mer her.
Leder for SHoT undersøkelsen, Kari-Jussie Lønning skriver i en pressemelding at det å ha venner har betydning for både helse og tilhørigheten til studiestedet.
- Vi kan ikke leve med at over 40 prosent av studentene har det slik. Vi må jobbe fra alle kanter med tiltak som kan bidra til følelsen av tilhørighet og støtte. Alle trenger noen å diskutere oppgaver og spise matpakke med, og dette er et felles ansvar, sier Lønning.
Universitetslektor, Ida Tidemann mener seminaren er svært viktig for denne generasjonen fordi det er de som snart skal ut i studielivet.
– Disse elevene er selv interesserte i psykologi, og vi ønsker å vise hva vi holder på med og hva psykologi handler om. Kanskje de blir våre fremtidige studenter, sier Tidemann med et smil.
I tillegg, hevder hun at ungdom i denne aldersgruppen blir særlig berørt av ensomhet og mange andre temaer som professorene tar opp.
Gjør elevene trygge
Universitetslektoren har undervist mange førsteklasse studenter, og har sett at det finnes et lite hopp fra videregående skole til universitetet.
– Det er viktig å gjøre dem trygge. Rammen bak det er å gi dem en smakebit på hva dette dreier seg om, og vekke enda mer nysgjerrighet for faget.
Tidemann sier at psykologi handler om mennesket, og dette faget vil man ha nytte av uansett hva man gjør.