– Baker med linjal og pinsett
Her er bakeriene som baker bare meter fra disken.
Store bakevarekjeder preger bybildet og man skal ikke gå langt fra ene Backstube’en før man kommer til neste. Men, er man interessert i å finne de virkelig gode bollene i Oslo er det flere andre alternativer som stikker seg ut.
Stolte tradisjoner
– Vi steker bakevarer hele dagen. Det er ikke mye her som er mer enn to timer gammelt. Vi bruker bare norske råvarer, uten tilsetning. Håndverk slik bakerier pleide å være en gang i tiden.
Det sier tidligere landslagsbaker og eier av Kveitemjøl, Nils Oddanger Heggdalsvik. Han forteller videre at han har tatt med seg mye fra konkurransebakingen.
Vil du heve hjemmebaksten?
Bruk mindre gjær og kaldhev deigen i 24 timer før du former bollene.
Det gir mer smak og aroma.
– Jeg baker med linjal og pinsett, istedenfor muskler. Dette er finesmeckeri, sier Heggdalsvik.
– Har dere byens beste boller?
Heggdalsvik trekker på svaret, men det er tydelig at han egentlig vet det godt.
– Ja, svarer han til slutt.
Flere muligheter
Også på Håndbakt på Kampen kan man få tak i kortreist bakverk. Fra lokalet har man panoramautsikt til bakeriet. Her lages det plantebaserte og økologiske bakverk i den gamle fabrikken på Tøyen.
Da Aftenposten i fjor kåret det beste bakeriet var det Boulangerie M som til slutt tok seieren. Bak disken forteller Elina Lytra at alt lages på huset og at det er folk som holder hjulene i gang døgnet rundt.
– Bakerne kommer senere og jobber utover natten, utdyper hun.