Brukte julegaver - både koselig og klimavennlig
Nordmenn har dårligere råd enn før, men planlegger likevel å bruke flere milliarder på årets julegavehandel.
Det skapte stort engasjement i kommentarfeltet da Jenny Skavlan publiserte en Instagram-post om "regifting" forrige uke.
– En normalisering av brukte gaver og regifting føler jeg er helt nødvendig, skrev gjenbruksentustiasten på sin konto.
Denne jula forventes det at nordmenn kommer til å handle julegaver for 124 milliarder kroner. I en tid hvor folk generelt har dårligere råd, stiller Skavlan seg kritisk til at ikke flere handler gavene brukt.
Det har blitt kulere å gi brukt
– Flere undersøkelser viser at det har blitt kulere å gi brukt de siste årene. Det indikerer at dette er en norm i endring, og at det har blitt vanligere å sjekke brukte plattformer før man går ut og kjøper noe nytt, sier Julie Marie Følstad.
Følstad er en del av Klimapilotene - et satsingsprosjekt initiert av Klimaetaten og Utdanningsetaten. Gjennom skolebesøk rundt i Oslo, og enkle, faktabaserte Instagram-poster, er målet å informere ungdom om klima.
Brukt varmer mer
I år falt Norges overforbruksdag den 12. april, altså dagen hvor vi teoretisk sett har brukt opp jordas ressurser. Verdens overforbruksdag, var derimot ikke før 28. juli.
– Vi er nødt til å begynne å kjøpe mindre ting. Norge har er en enorm overforbrukskultur, spesielt i jula, hvor folk tenker de "må" kjøpe masse nye ting. Dette er et mindset vi må endre, sier klimapiloten.
Likevel syns Følstad at det er viktig å framsnakke regifting, fremfor å gi folk dårlig samvittighet med klimafakta. Det å gi brukte gaver, kan tross alt varme mye mer enn nye.
– Man legger ofte inn en større innsats i å finne noe brukt fremfor å kjøpe det i butikken. Det er så mye man kan gjøre som er utrolig koselig å få i gave. Du kan for eksempel gjøre noe så enkelt som å ta en brukt ramme å sette inn et fint bilde av dere to.
Klimapiloten er glad for at temaet blir løfta frem i forkant av Black Friday.
– Folk mister besinnelsen totalt når de ser Black Friday-tilbud. Det kan være lurt å starte i god tid med planlegginga av gaver. Da blir det enklere å kjøpe brukt, tipser Følstad.
– Jeg elsker å kjøpe brukte gaver
Også Ada Martini Strøm er glad for økt fokus rundt temaet. Strøm jobber som modell, men har de siste årene takket nei til til å jobbe for merker som ikke gjør en innsats for klimaet. Hun er enig med Følstad i at brukte gaver har større betydning.
– Jeg elsker å få brukte gaver selv, og er opptatt av at det skal bli vanligere. Det kan ofte også være mer omtanke bak en gave som er kjøpt brukt, enn noe som bare har blitt kjøpt i en fei.
– Hva tror du skal til for å normalisere regifting?
– Jeg tror det handler mye om å starte praten med de man har i livet sitt. Søsteren min har alltid vært flink her, og har i mange år bedt meg om å lete etter brukte gaver til barna hennes til jul og bursdag.
Strøm poengterer også det at man må ikke på død og liv kjøpe noe.
– Jeg er opptatt av at jeg ikke trenger å få gave med mindre det er noe spesifikt jeg trenger! Det er like hyggelig og for eksempel få gavekort på å gjøre noe hyggelig sammen.
Tips og råd
Både Følstad og Strøm anbefaler å lage ønskelister med linker til brukte alternativer. Det er også mulig å lage ønskelister på FINN og Tise som man kan dele med familie og venner.
– Jeg har sett på FINN at familier som ikke har råd til julegaver, legger ut hva ungene ønsker seg til jul, også kan folk som har det ungene ønsker seg sende det i posten. En annen manns søppel, kan være en annen manns skatt, sier Følstad.
Se Journalens budsjettvennlige julegavetips:
- Billetter til konserter og opplevelser
- Samle vennegjengen og heller dra på restaurant
- Klær og sko som ikke passer deg
- Hent ut bilder og lag album
- Ram inn et bilde av deg og personen sammen
- Flere organisasjoner tilbyr gaver hvor pengene går til en god sak
- Kjøp brukt - det er alltid billigere
- Gi en bok du har lest ferdig og noter små beskjeder i margen til den som mottar
- Gi en avlegger fra en plante hjemme
- Bak noe godt!