Bytt bøker, få venner
Studenter fra hele Oslo fikk mulighet til å finne seg “nye” bøker på bokbyttedagen.
Kvelden fredag 25.november arrangerte SiO bokbyttedag på Amatøren studentbar. Her kunne studenter levere inn maks 5 bøker de hadde lest ferdig, og bytte til seg “nye” bøker. Det ble også servert mat og drikke, og stemningen ble holdt oppe av livemusikk.
Målet er å bli kjent med noen
Eventet ble arrangert under prosjektet “semester med nye venner”. Journalen snakket med Ruwayda Mohamed, delprosjektleder i studentenes tiltakspakke i SiO.
– Ved våre arrangementer er målet at selv om du kommer inn alene, så har du på slutten av kvelden blitt kjent med noen, sier Ruwayda.
Prosjektet “semester med nye venner” har foregått i litt over halvannet år, og oppstod for å gi muligheter for studenter under og etter koronaperioden.
– Vi ønsker å samle litteraturinteresserte på et sted, og at studentene får plukket opp et par bøker som de synes er spennende. Også ønsker vi også at folk skal bli kjent med hverandre.
Like interesser
Når man melder seg inn i “semester med nye venner”, blir man spurt om hvilken interesser man har. Slik setter SiO sammen grupper med like interesser, og arrangerer eventer for dem.
– Det er ganske vanskelig å skaffe seg nye venner i en storby, og spesielt å finne folk med like interesser. Det er fint å få et litt utvidet nettverk i byen, sier Ruwayda.
Hun forklarer at ifølge statistikken har mange studenter interesse for kultur, som film, museer, musikk og bøker.
– Bøker er noe mange er interessert i, så vi tenkte at bokbyttedag var fint for studentene for å kunne rydde litt i leiligheten og bytte ut gamle bøker med “nye” bøker, helt gratis. Det er positivt for alle sammen, bra for miljøet, bra for lommeboka og en veldig fin måte å møte hverandre på, sier hun.
Fornøyde med dagen
Oppmøtet på bokbyttedagen var ikke spesielt stort grunnet eksamensperioden, men de som møtte opp var fornøyde med tilbudet.
– Vi har jo alle bøker som vi har lest og som andre kan få glede av å lese i stedet. Det er et bra tilbud, sier deltaker Juliane Melvold.
– Det er sosialt også, så det synes jeg er veldig hyggelig, fortsetter hun.
De er også enige om at gratis mat var en fin ting å få.
– Det koster jo en del å kjøpe nye bøker. Jeg hadde tre bøker som jeg hadde lest, så da kunne jeg jo bytte dem, sier Maja Ekroll Thrane.
Ved å bytte til seg andres bøker ble deltakerne introdusert til sjangre de før ikke har lest. Juliane Melvold fant boka “omgitt av idioter”, en litt unik bok.
– Det er ikke en bok jeg vanligvis hadde valgt, men jeg har sett den og hørt mye om den, så jeg tenkte jeg skulle se hvordan den var, sier hun.
– Ikke 100% utbytte
Jentene leverte inn flere bøker enn de tok tilbake, men det plaget dem ikke.
– Vi fikk ikke 100% utbytte, men sånn er det. Det går bra, sier Maja Ekroll Thrane.
– Så dere at noen valgte å ta de bøkene dere leverte inn?
– Nei, men jeg husker ikke hvilke jeg leverte inn heller, ler Kari Walhammer.
– Den eneste regelen var vel at man ikke kunne ta med pensum, så da tar folk med mye rart, smiler Maja Ekroll Thrane.