Bytt til nesten nytt
Som student kan det være vanskelig å få råd til å kjøpe seg nye klær.
Fredag den 4. november avholdte SIO et stort klesbyttemarked for Oslostudenter på Union på Blindern.
— Jeg synes det er en veldig god idé, i hvert fall når de gjør det så lett å levere inn klærne, forteller en av de fremmøte studenter Mone Stokker Myrvold (22).
Etter stort oppmøte og interesse ved siste arrangement gjentar SIO suksessen. Studentene kan levere inn plagg i forkant av arrangementet mot klesbyttekuponger som kan brukes til å få noe «nytt» med seg hjem.
—Det var så populært sist. Køen stod ut fra arrangementet, i gangen, og videre ut på Fredrikke plassen, så det var bare helt enormt engasjement. Derfor ville vi gjerne gjøre det igjen, og slå et slag for bærekraft igjen, forteller prosjektleder Karina Karlsen.
Plagg med historie
Mona Stokke Myrvold er student ved Kultur og kommunikasjon på UiO, og deltar også denne gang på klesbyttemarkedet.
Innen arrangementet starter snakker vi om hva det betyr å kunne deles om klær, og hvordan det føles å kunne gi noe videre man selv har vært glad i.
— Jeg leverte en kjole, som jeg har brukt en del da jeg var yngre, som bare har hengt i skapet de siste årene. En helt enkel sommerkjole med blomster fra H&M lissom, jeg tenker at den kan sikkert noen andre like også, for den er jo fortsatt helt fin. Det var bare jeg som ikke hadde lyst til å bruke den lengere, sier Myrvold.
Karina Karlsen beretter også om hvordan det betyr noe for folk at klærne for lov å leve videre.
— Siste gang jeg jobbet her så hørte jeg jo litt, at folk som leverte inn, gjerne sa noe om klærne sine, for alle klær har jo en historie ikke sant? Kanskje du har brukt det på reise en gang til Syden eller kanskje det var foreldrene dine sine. Vi prøver å plukke opp de historier, om klær som lever videre, forteller hun.
Bytteøkonomi
Ifølge tall fra lånekassen får en gjennomsnittlig fulltidsstudent rundt 8.788 kr. ubetalt fra lånekassen i måneden. Når husleie og alle faste utgifter er betalt kan det være vanskelig å få økonomien til å rekke til nye klær.
Dette er et problem som Mone kjenner seg igjen i, og hun har derfor også lyst til å se etter noe spesifikt til klesbyttedagen
— Jeg har litt lyst til å se på for eksempel jakker. Fordi det er jo ofte noe som koster ganske mye å kjøpe nytt, så kanskje man kan finne noe som er bra kvalitet, som noen har hatt en god stund, men som de bare ikke bruker lengere, sier hun.
Mone forteller også hvordan hun synes at arrangementet bidrar til en sirkulær utveksling
— Da slipper man å kjøpe nye plagg, og det blir sirkulært. De plagg du ikke vil ha, er det noen andre som får bruk for, sier hun.
—Kan jeg få låne den genseren etterpå?
Fra den 24. oktober har det vært mulig å innlevere klær mot kleskuponger som kan brukes på markedet. De klær som blir innlevert må være i god stand og rene, som ville du ha gitt dem til en venn skriver SIO på arrangementets sitt hjemmeside.
Det å bytte og låne av vennene sine er noe Mone kan kjenne seg igjen i.
—Da jeg gikk på folkehøyskole for noen år siden bodde vi alle sammen, så da bytta vi klær ganske ofte, forteller hun.
Et kollektivt garderobeskap
Selv om SIO sitt klesbyttemarked er for studenter i Oslo, så har også andre hatt lyst til å bidra til arrangementet. Karina Karlsen beretter om hvordan også andre enn bare studenter har levert inn kler i forkant av arrangementet.
— Vi har fått inn minst 2000 plagg i forkant og så er det mange som har levert inn, som heller ikke har tatt ut kuponger. Kanskje fordi de er voksne, ikke student, og bare gjerne vil donere klærne sine til studenter, sier Karina Karlsen.
Å bytte sine plagg videre bidrar altså til en form for kollektivt klesskap, hvor man i fellesskap kan hjelpe og glede hverandre.
Mone er glad for at kunne bidra til en at en annen student får noe nytt.
— Jeg følte at siden jeg ga ganske mange klær og så, så jeg noen som tok noe av det jeg hadde gitt også, da ble jeg ganske glad. Da er der noen som får nyte det plagget.
Og så skader det jo heller ikke at man selv får muligheten til å finne seg noe nytt.
— Jeg så i klesskapet mitt etter ting jeg ikke bruker, så fant jeg jo ganske mye hvor jeg ikke husket sist jeg brukte det. Så da er det fint å la det gå. Så tenkte jeg i stedet for bare å gi det til Fretex så er det her en fin måte, hvor jeg kan få noe nytt ut av det også.
Miljøspørsmålet fyller
Men det er ikke kun den trange økonomien blant studentene som fyller. Også spørsmål om bærekraft og miljøet opptar ungdommen.
—Vi er veldig glade for å kunne gjøre dette. Og vi er veldig glade for at det er så stort engasjement rundt bærekraft blant studentene så det er noe vi vil gjøre mere av fremover, sier Karina Karlsen.