Avslutter et år med skeiv kultur i fokus

50 år etter at homoloven ble opphevet får Oslos befolkning lære om skeiv kultur og historie.

Feirer, nygift
Kim Friele og Wenche Lowzow utenfor rådhuset i Oslo i 1993.

Det er byhistorisk temakveld på Bymuseet, der fokuset er å bli bedre kjent med den skeive historien til Oslo. Arrangementet er nemlig det siste i forbindelse med Skeivt Kulturår i 2022. Initiativet for dette ble tatt for å minnes at det er 50 år siden den kjente homoloven ble opphevet i Norge, og seksuell omgang med menn ble lovligjort. 

Lang vei igjen

Foredragsholder, på scenen
Runar Jordåen starter kvelden Foto: Brede Bremnes-Gilje

Arrangør Runar Jordåen startet kvelden med en tale om det året som har gått. Han forteller om Oslo som et sentralt område for den homofile historien, og at det har vært en møteplass for skeive i flere tiår. Derfor hyller han tidligere kulturministers initiativ til dette skeive kulturåret som har vært.

– Vi har hatt 13 forskjellige bidrag om den skeive byhistorien i Oslo, nå er vi ved veis ende, forteller Jordåen.

Han kan fortelle om et år med både positiv og negativ utvikling for de skeive i Norge.

– I sommer skjedde det som ikke skulle skje. En påminnelse om at vi ikke skal ta kampen for gitt, sier Jordåen.

Jordåen refererer til terrorangrepet mot skeive, som skjedde ved en bar i Oslo i juni. Han forteller at mye har skjedd i samfunnet siden 70-tallet, men at det fremdeles er en vei å gå før alle homofile er frigjorte. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt. 

 

Ødelagt av skytingen

Ordføreren på scenen
Ordfører Marianne Borgen taler til forsamlingen. Foto: Brede Bremnes-Gilje

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen holdt tale ved forsamlingen. Hun peker på størrelsen av Oslo som en avgjørende faktor i at byen har vært en så viktig del av Norges skeive historie. 

– Oslo som by var stor nok til at folk fikk utvikle sin egen identitet, sier Borgen.

I talen hedrer hun også pionærer som Kim Friele, og beskriver dem som fryktløse i den kampen de valgte å ta. Borgen minner også på å tenke på dem som mistet livet for tidlig i forbindelse med HIV/AIDS epidemien. 

– Opphevelsen av straffeloven punkt 213 var et vendepunkt for de skeive. Paragrafen ble ikke brukt mye, men skapte angst og utrygghet ved eksponering, forteller Borgen.

Hun omtaler også skytingen ved London Pub som en grusom hendelse for det homofile miljøet

– Årets pridemarkering ble ødelagt av skytingen. Det skulle være den første skikkelige markeringen på tre år, men slik ble det dessverre ikke, sier Borgen. 

 

Viktig initiativ

Dame med glass i hånda
Ragnhild Bø synes temaet er viktig å ha fokus på. Foto: Brede Bremnes-Gilje

Gjest Ragnhild Bø opplever kulturåret 2022 som et veldig nødvendig initiativ. Hun forteller at hun lærte mye nytt bare av foredragene, og mener det er historier som bør komme mer frem i lyset. 

– Det viktkgste med disse arrangementene er at jeg lærer de små detaljene av historien som ikke blir snakket om offentlig, sier Bø.

Bø legger til at hun er spent på hvordan det blir det kommende året med arrangementer som dette.

– Selv om skeivt kulturår er over, håper jeg at man ser nødvendigheten ved å fortsette med arrangement som dette, avslutter Bø.