Derfor blir vi forkjølet om høsten

Når høsten setter inn og temperaturene synker, blir de fleste forkjølet. Lege Rina Jacoby forklarer hvorfor, og hvordan man kan unngå det.

Hylle på Apotek 1 med forkjølelsesmedikamenter.
Flere kjøper forkjølelsesmedikamenter om høsten enn ellers i året. Foto: Tuva Schøyen Grue

– Om høsten er vi mer inne. Vi er tettere på hverandre hjemme og står på tette trikker og busser. Da skal det lite til før vi smitter de rundt oss. 

Det sier lege Rina Jacoby. Hun forklarer videre at kulden også har innvirkning på smitten. 

– Når det er kaldt ute overlever viruset lengre utenfor kroppen, for eksempel på håndtak. I tillegg fungerer immunforsvaret vårt dårligere når det er kaldt, noe som gjør oss mer disponert for sykdom, sier hun.

Smitter hverandre

Jacoby forteller at det ikke er fordi vi kler oss for dårlig at vi blir syke, men fordi noen får et virus og smitter resten. 

– Ting som studiestart gjør også at vi samler mange som har vært ulike steder, på små områder. For eksempel fordi vi fester innendørs, forklarer hun. 

Man kan også smittes selv om man ikke har vært i direkte kontakt med noen som er syke, for eksempel fordi man har tatt på et trappegelender og deretter tatt seg i ansiktet. 

Tenk koronatiltak

Jacoby trekker fram at det viktigste vi kan gjøre er å vaske hendene. 

– Under korona, da alle vasket hendene mye, var det nesten ingen tilfeller av influensa og forkjølelse. Det viser hvor viktig god håndhygiene er, sier hun. 

Dersom man er sliten, svekkes immunforsvaret, og man blir mer mottagelig for virus. Derfor oppfordrer Jacoby også til å sove og spise nok. 

– Det er også viktig å ha på seg nok klær, fordi immunforsvaret er dårligere hvis man fryser, forklarer hun. 

Ikke influensa

Høsten er også sesong for influensa. Årets vaksine har kommet, og mange tar denne. Forkjølelse og influensa er to forskjellige virusfamilier, og influensasymptomene er alvorligere enn forkjølelsessymptomene. 

– Influensa gjør oss sykere og det varer lengre. Man får feber og hoster gjerne lengre, forklarer Jacoby. 

Hun forklarer at man klarer seg uten vaksine når man er forkjølet, mens det kan være nødvendig ved influensa. 

– Vi har vaksine mot influensa og ikke forkjølelse fordi vi klarer oss uten når vi er forkjøla. 

Det koster mye å utvikle og gi vaksiner, så det er forbeholdt de mest alvorlige sykdommene. 

Omar Ahmed
Farmasøyt Omar Ahmed vant til at forespørselen etter febernedsettende øker i høstmånedene. Foto: Tuva Schøyen Grue

Forberedt på forkjølelsessesongen

På Apotek 1 St. Hanshaugen merker de stor forskjell på salg av forkjølelsesmedikamenter om høsten. Det kan farmasøyt Omar Ahmed fortelle. 

– Vi selger mye mer, og det er også mange som tar influensavaksinen her hos oss. Det er en økning vi ser hvert år, og som vi er forberedt på, forteller han. 

De har opplevd at lageret tømmes fordi folk hamstrer før forkjølelsessesongen. Derfor bestiller de inn mer og tidligere, slik at de skal unngå å bli utsolgt. 

– Det går mest av hostesaft og febernedsettende, forteller Ahmed. 

Han tror folk har en tendens til å bruke for mye forkjølelsesmedisiner. Han forteller at mange blir avhengig, særlig av nesespray. 

– Når de har tett nese og tar første dose, føles det befriende å kunne puste igjen. Mange vil ha det sånn hele tiden, og tar derfor for mye nesespray. Man må huske at man ikke skal bruke det i mer enn en uke sammenhengende, avslutter han. 

Stikkord