Masterstudentenes beste tips til eksamen
Nå er eksamensperioden her. Dette er tipsene fra de som snart har gått fem år på universitet.
– I juss merker jeg at tidligere eksamensoppgaver er nøkkelen. Samtidig bør man lese jevnt og trutt gjennom hele semesteret og ikke spare alt til slutten, forteller Håvard Almås (23).
Han går Rettsvitenskap på 5. året, og har hatt 16 eksamener så langt.
– Mitt beste tips er å ta fri dagen før eksamen, få hodet helt klart. Det har i hvertfall fungert veldig bra for meg. Da møter du opp på eksamensdagen med hodet 100 % på plass.
Videre kommer Almås med tips om at man bør møte opp i god tid. Da slipper en å bli stressa hvis for eksempel bussen er for sen.
– Hold hodet kaldt og se hva som faktisk er spørsmålet, sier Almås betryggende.
Han liker å jobbe jevnt og trutt, sånn at han slipper en periode hvor det er veldig mye han må gjøre.
– Jeg prioriterer fritiden mindre når jeg har eksamensperiode, men hvis man prioriterer riktig så har man alltid litt tid til å trene og å være sosial. Noe jeg tror er veldig viktig.
Har hatt 40 eksamener
Simen Tvete Aabol (23) studerer Informatikk med spesialisering innenfor kunstig intelegens. Bacheloren han startet på oppfylte ikke kravene til masteren han ville ta. I stedet for å bytte bachelor, tok han flere fag på siden. Så langt har Aabol tatt 40 eksamener. Dette er hans tips til eksamen:
– Gå gjennom tidligere eksamensoppgaver og helst snakk med noen som har tatt eksamen året før deg. For eksempel en fadder. Det er veldig varierende i mange emner hvor stor sammenheng det er mellom undervisningen og eksamen. Det er derfor viktig å sjekke tidligere eksamensoppgaver før undervisningen i emnet starter opp. Jeg har fått veldig godt utbytte av å høre med de som gikk før året meg.
Videre påpeker Aabol at det ikke er mange sosiale arrangementer i eksamensperioden, dermed går en ikke glipp av mye.
– Bare sitt på skolen til hodet blir lei, avslutter Aabol.
– Gjør andre ting også
Lærerstudenten Hedda Emilie Vestre Aasen (23) har hatt 17 eksamner så langt. Hun mener at det er viktig å lese gjennom hele året og ikke bare ta et skippertak.
– For min del fungerer tankekart med fargekoder. Til eksamenen jeg skal ha nå, har jeg laget fire tankekart, ett til hvert tema.
Aasen bruker programmet "SimpleMind" til å lage tankekart. Hun legger vekt på at det er viktig å skrive notater med egene ord, sånn at det ikke er mange fagbegreper en ikke forstår. Samtidig synes hun det er bra med fellesskap.
– Les med noen, 40 min på og 10 minutter pause der dere snakker om noe helt annet. Også holder du på sånn til du er fornøyd.
Mange sitter og nileser før eksamen, Aasen mener det er viktig med gode pauser der man tenker på noe helt annet.
– Gjør andre ting også, hvis du har lest fra 8-16, så bør du gjøre noe annet på kvelden. Det er veldig vanskelig å legge det fra seg, men gå på en tur, spill bowling, spis pizza, ett eller annet som får tankene vekk fra eksamen.
Aasen skjønner at studenter som ikke har hatt eksamen før gruer seg.
– Det er skummelt. OsloMet har jo eksamen i Silurveien, noe som er skummelt i seg selv siden det er en helt ny plass. Men det er jo som å sitte for seg selv.
Aasen sine beste tips til skoleeksamen:
- Ta det med ro
- Les oppgaven nøye og svar på det som står
- Sett deg i nærheten av noen du kjenner - fint å ha noen du er trygg på rundt deg
- Skriv gode notater - hvis du får ha det med
- Ha med mat - en sjokolade i tilfelle det begynner å bli litt tøft
- Ta på deg gode klær - ullsokker er veldig viktig fordi det er kaldt i Silurveien