Et danseshow utenom det vanlige
Ett år har gått siden danser og koreograf Sigrid startet dans- og klubbkonseptet KLUBB TA PLASS. Jubileet feires med showet “Why we’re here” nå på fredag.
Vik beskriver fredagens show som en reise gjennom Oslos mest utfordrende nattklubb. Her vil publikum, i fire grupper, få se en fortelling om feminitet, kvinnekamp og frigjøring, gjennom dans.
– Vårt språk er jo dans, sier Vik.
Fremme kunstformen
Klubben holder ukentlige dansekurs på Hausmania, hvor personer som er nysgjerrige på dans kan delta. I tillegg arrangeres det jevnlig workshops og danseforestillinger.
Grunnleggeren forteller at konseptet ble startet med et ønske om å fremme dansen som kunstform, samt å bidra til at flere velger dans som en uttrykksform.
– Vi får veldig mange meldinger på DM’s fra mennesker som er nysgjerrige, men som kanskje ikke tør, eller er ukomfortable med, å danse, forteller hun.
Etter selve forestillingen inviteres publikum til å delta i en klubbkveld med dans og musikk.
Flere arbeidsmuligheter
I tillegg til å gi publikum en plattform hvor de kan utforske dans, ønsker KLUBB TA PLASS å bedre vilkårene for dans som profesjon i samfunnet.
– Dans som bransje sliter, de færreste klarer å livnære seg gjennom å bare stå på scenen, sier hun.
Hun håper derfor konseptet kan bidra til et større arbeidsmarked og økt livskvalitet for profesjonelle dansere. Ny internasjonal forskning viser at mange dansere sliter med dårlig mental helse og spiseforstyrrelser. Dette skyldes blant annet høyt press på grunn av jobbusikkerhet.
Inkludering
Nina Lill Svendsen er danser og dansepedagog, og er en av bidragsyterne i kveldens forestilling. Hun er enig i at dansen bør få en mer fremtredende posisjon som kunstform.
– Dans bør i større grad løftes opp som en selvstendig kunst- og uttrykksform, istedenfor å bare sees på som noe som foregår i bakgrunnen av andre ting, sier hun.
Hun er beigeistret for konspetet KLUBB TA PLASS, og forteller at kveldens show vil vise en spennende og ny tolkning av jazzdans, en sjanger som hun mener har fått liten oppmerksomhet og støtte i det norske dansemiljøet.
Svendsen har selv vært aktiv danser i 40 år, og er opptatt av at også dansere skal få brukt sin kompetanse og erfaring som de har opparbeidet seg på grunn av sin alder. Hun ser derfor på konseptet som en viktig plattform for aksept og inkludering.
– I dansemiljøet blir man jo på en måte sett på som ferdig når man han har passet 40. Det er en utdatert tanke. Forskjellige uttrykk avhenger av forskjellig erfaring, sier hun.
Svendsen Hun oppfordrer flere til å teste ut KLUBB TA PLASS. For de som er nysgjerrige på å prøve dans, men samtidig er nervøse eller ukomfortable fordi de er uerfarne, har hun følgende råd;
– Kom, prøv, ta plass, og kjenn på hva det gir deg. Et sted må man begynne. Ta steget, gå inn i noe nytt, og kjenn hva energien gjør med kroppen. Her er man velkommen uansett, sier hun.