Et navn å merke seg

I over 14 år har Jørgen Bryn hatt kjærlighet for kunsten. Nå, to måneder etter endt førstegangstjeneste, har han satt opp sin første solo-utstilling i Oslo.

En gutt med lyst, brunt hår ser inn i et gammelt speil med brun kant. På speilet er det malt en rosa krokodille.
Jørgen Bryn forteller at utstillingen i stor grad er basert på musikk og sangtekster, men også hjertesorg. Det har vært hans viktigste inspirasjonskilder. FOTO: Nora Sørholt Juel

20-åringen fra Trysil er nå å finne på Alf Nabolagsbar, der kunsten hans er utstilt i kjelleren. Utstillingen "All love is a tragedy" er resultatet av en lang periode med arbeid, særlig på nattestid.

Et par av bildene er laget i løpet av de siste åra, noen under førstegangstjenesten og en håndfull av dem har han laget i de to månedene mellom militæret og utstillingen. 

En ung gutt smiler til kamera. Han har på en turkis genser med et motiv. Han står foran flere utstilte bilder.
Jørgen Bryn forteller at han satser 100% på kunsten, og skal begynne på Einar Granum kunstfagskole neste høst. FOTO: Nora Sørholt Juel

– Det er veldig motiverende at folk kommer med tilbakemeldinger, og at noen vil kjøpe kunsten gir jo en stor "boost", men i hovedgrunn er det det å kunne lage og ferdigstille sitt eget produkt som er hovedmotivasjonen, forteller Bryn.

Bildet viser en utstilling der det henger flere bilder på en gul murvegg.
Bryn eksperimenterer med ulike kunstmateriell og former i arbeidet med bildene sine. Der bruker han alt fra blyant, til fargestifter til spraymaling. FOTO: Nora Sørholt Juel

En rød tråd

Motivene i utstillingen er sammenhengende, både i form av betydning og i deler av motivene. 

– Alle bildene har en dobbelt betydning, en om kunsten og en om kjærligheten, forklarer han.

Bryn beveger seg mellom bildene og forklarer hvordan det ene motivet, for eksempel ett om å skape noe nytt ut ifra en vondt opplevelse, kan henge sammen med et annet bilde om å tørre å jobbe for noe man brenner for. 

– Målet med denne utstilingen er at det ikke skal være en samling med bilder, men at det er ett samlet produkt, forklarer Bryn.

Mange av bildene er malt samtidig, for å sørge for at alle bildene har en rød tråd som knytter dem sammen.

– Hele historien går i sirkler, så har du ett av bildene så har du en bit av den historien, fortsetter han.

Bildet viser to bilder med ulike motiv .På den ene er det en abstrakt figur, på den andre står det "All love is a tragedy".
Rammene rundt de fleste bildene er laget av Bryn selv, og faren hans. FOTO: Nora Sørholt Juel

Rå kunst

Bildene er i hovedsak laget på et varelager, som faren har gitt han fri tilgang til. Det setter sitt preg på kunsten.

– I bildene er jeg veldig glad i at det er rått. Du ser at det har blitt lagd. Jeg er ikke redd for å skjule at bildene har blitt håndtert, jeg bruker teipbiter, bildet kommer borti kanter, men så får du den gode ramma rundt for å samle bildet. Det må ikke være perfekt, for det blir et fint produkt uansett. 

Bryn forteller at han finner mye inspirasjon i andre kunstnere som også liker den samme ekteheten og råskapen.

–  Jeg blir inspirert av det å ikke måtte være så fisefin på produktet for at du skal kunne få ut beskjeden og få folk til å tolke det. Til det har kunstnere som Eplemost, Masarati og Bliss vært til størst inspirasjon.

Bildet viser et kunstverk som er digitalt laget, med en seilbåt i ulike farger, under en mørk, fargerik himmel.
Mange av bildene er inspirert av ulike historier. Bildet "Spontan" er inspirert av filmen "The Truman Show". FOTO: Nora Sørholt Juel

Sikker på veien videre

Bryn er innstilt på at kunsten skal bli levebrødet hans, men innrømmer at det er vanskelige tider for salg av kunst. 

– Det er et mål i framtiden å kunne leve av kunsten. Jeg vil jobbe med kunst hele tiden, men det er ikke noe å legge skjul på at det er økonomisk vanskelig å få det til å gå rundt, forteller Bryn.

Med høye mat- og strømpriser er det ikke like mye rom for å bruke penger på kunst. 

– Det er ikke like lett å kjøpe kunst for 3000-4000 kroner når det allerede er så mange utgifter rundt livet fra før, man må fokusere på seg selv noen ganger og, fortsetter han.

Han forteller at motivasjonen for å jobbe mot å kunne leve av egen kunst fremdeles er høy.
Foreløpig nulles utgifter ut av inntektene, men Bryn legger først og fremst vekt på at han ikke må slutte å jobbe med kunsten.

– Man må jo utvikle kunsten videre slik at folk er villig til å kjøpe. Jeg vil vise kunsten min til Norge, det er jo det som er planen, konkluderer han.

Bildet viser et maleri med et blått hus, der det stikker oransje "dragekroppsdeler" ut av vinduer og dører.
Bildet heter "Me and the dragon", og er inspirert av barneboken "The boy and the dragon" av Eric Ode. FOTO: Nora Sørholt Juel

Viktig kunstlærer

Kulturskolelærer Vera Woll Godal underviser visuell kunst i Trysil. Hun har fulgt Jørgen Bryn siden han begynte på kulturskolen som seksåring.

– Jørgen skiller seg ut med det å være modig og prøve nye uttrykk. Han låser seg ikke til bare en ting. Det gjelder jo alle som er veldig flinke, de som tørr å gå ut på dypt vann. Også gir han seg aldri. Får han ikke til noe er han lett å veilede, fordi han ikke er klar til å gi seg, forteller Godal.

I dag møter hun Bryn regelmessig på kulturskolen, der han har fri tilgang. 

– Han er veldig selvgående. Jeg lar han låne nøkkel og bruke kulturskolen. Det er viktig for meg å støtte opp under sånne ting, sier Godal. 

Bryn er selv veldig takknemlig for Godals veiledning over årene. 

– Hun har hjulpet meg å dyrke det jeg liker, siden begynnelsen. Jeg har hatt henne med hele veien, og uten henne hadde ikke dette vært noe, forteller han.

Bildet viser en bar, og litt av gaten foran. Det er ganske mørkt, men mange lamper og lykter utenfor. Ved inngangsdøren henger en plakat med navnet på utstillingen.
Bryn forteller at han ble kjent med at baren stilte ut kunst da en annen kunstner han liker, Eplemost, stilte ut sine egne bilder der. FOTO: Nora Sørholt Juel

Første, men ikke siste

"All love is a tragedy" er Bryns første solo-utstilling, men han har flere i vente. Allerede førstkommende fredag stiller han ut noen utvalgte bilder, sammen med 11 andre kunstnere, ved Studio Storm i Trysil.

En ny utstilling til våren blir også å forvente med både Bryn og kunsteren Oda Godberg. Godberg har vært med på ett av bildene på den nåværende utstillingen, og Bryn beskriver dem som gode samarbeidspartnere. 

– Neste utstilling vil nok være gladere bilder. Dette er jo en tragedie, forteller Bryn og peker mot bildet med samme navn som utstillingen, "All love is a tragedy", altså "all kjærlighet er en tragedie". 

Stikkord