Slutte å svartmale det å droppe ut
Å droppe ut fra studiet er ikke et ukjent fenomen. Kristoffer Steffensen Lenes valgte jobben ovenfor studium på OsloMet.
En student som valgte å avslutte sitt studium er Kristoffer Steffensen Lenes (25). Han startet på en journalistbachelor på OsloMet denne høsten. Fra tidligere har han en utdanning innenfor TV-teknikk. I november i fjor startet han som tilkallingsvikar for NRK. Da han fikk valget mellom en hundre prosent stilling hos NRK og sitt studium, valgte han jobb ovenfor utdanning.
Skulle kombinere jobb og studium
Kristoffer kjøpte seg et kamera for konfirmasjonspengene sine. Kjærligheten for foto har han derfor hatt lenge. Han er veldig glad i å ta landskapsbilder og stillbilder, og ønsket å forbedre sine fotoegenskaper gjennom studiet.
– Men da jeg startet på utdanningen, så merket jeg fort at motivasjonen ikke var der.
Derfor droppet han ut av sitt studium etter bare et par uker.
Angrer litt
Den tidligere studenten merker at han sliter med "fomo" etter at han droppet ut. Det betyr at han savner det sosiale rundt studiene og menneskene han traff. Lenes hadde en veldig hyggelig fadderuke hvor han ble kjent med mange fine mennesker, og utdyper:
– Skal jeg bare droppe ut, og miste sjansen til å bli veldig godt kjent med de?
Han kjenner fortsatt på at det er litt kjipt. Men han bor sammen med en annen fotojournaliststudent, og har derfor fått møtt litt folk fra universitetet i etterkant.
Flere grunner til at folk dropper ut
Bjørn Ervik er seniorrådgiver hos OsloMet. Han forteller at det ikke er noen enkelte programmer som har størst frafall, og at det er kjent at det er flere forhold som studieprogrammene ikke kan ta ansvar for.
– Frafall kan skje fordi en del studenter ikke har kommet inn på det studiet de først har ønsket seg, forteller Ervik.
Han forteller også at det kan være andre grunner utenfor selve studiehverdagen som kan påvirke.
– Noen begynner på et studium for å opparbeide seg poeng, for så å gå videre. Også endrer noen rett og slett interesse, sier Ervik.
Deres oppgave er å kartlegge i hvilken grad studieprogrammene og studiekvalitet kan være med å forklare hvorfor studenter velger å droppe ut.
– Det kan ikke avskrives at god studiekvalitet, og hvordan studentene blir tatt imot til studieprogrammet er en viktig komponent for veien videre, forteller Ervik.
Det er dyrt å studere i Oslo
Mange er avhengige av mer inntekt og velger å ha en jobb ved siden av sitt studium i Oslo.
– Vi ser at studenter i Oslo jobber litt mer lønnet arbeid enn studenter ellers, sier Ervik.
Ervik forteller at mange kan komme i en vanskelig situasjon gjennom å skulle opprettholde sin posisjon hos arbeidsgiver og sine egne utdanningsambisjoner.
Jobber med studiekvalitet hele tiden
Det er et stort fokus på hvordan man kan bedre studentenes studiehverdag. Det er mange studieprogrammer og fire fakulteter. Seniorrådgiveren tror det kan variere en del fra hvordan fakultetene jobber.
– Vi jobber godt med studiekvalitet, men vi kan selvsagt alltid bli bedre, forteller Ervik.