Fotball-VM i Qatar skaper debatt

Fotball-VM i Qatar er fullt av kontrovers og skaper debatt

Fotball stadion full av mennesker
Fotball VM spilles i Qatar fra November til Desember. Foto: Vladimir Varfolomeev (CC BY- NC 2.0)

Om turneringen

Verdensmesterskapet i fotball har aldri funnet sted i Midtøsten før. Qatar er landet som får æren for å kunne påta seg det ansvaret og arrangere mesterskapet i fotball for første gang i historien. Mesterskapet vil foregår fra 20. november til 18. desember og har skapt mye debatt om folk skal boikotte turneringen. Mesterskapet åpningskamp spilles mellom Qatar og Ecuador også fortsetter frem til finalen 18. desember. NRK og TV 2 skal sende kampene på TV i Norge.

Det er totalt 32 lag som har kvalifisert seg og er fordelt på åtte grupper med fire lag i hver gruppe. Alle lag spiller tre kamper; en kamp mot hvert lag, og det er de to beste i hver gruppe som går videre i åttedelsfinalen

 

 

Harvin sitter på en stol og snakker
Fotball entusiasten Harvin (23) mener fotball er sport og gledelig. Foto: Haydarali Nawrozi

 

Fotball gir glede

Harvin (23) som er elektroingeniør student mener vi burde ikke blande sport med politikk. Han har spilt fotball helt siden han var liten, til å begynne med i et lag og etterhvert uorganisert og bare med kompiser. Med andre ord har fotball vært en stor hobby for han gjennom hele livet. Han mener fotball som er verdens største sport er gøy og spennende. Det å score mål og spille sammen med i et lag er det mest spennende og gøyeste som finnes i verden. For han er det helt uaktuell å boikotte mesterskapet og har planer om å reise til Qatar og se turneringen live.

– Min største drøm er å kunne se historiens største rivaler gå i duell live

Fotball mesterskapet i Qatar skaper kontrovers fordi det har kommet ulike rapporter om hvor mange migrantarbeidere som har mistet live under konstruksjon av VM-arenaene i landet. Kritikken av forholdene for disse arbeiderne stemmer overens med uttlalensene fra menneskerettsorganisasjoner og fagforeninger. Vertsnasjonen er under kritiske søkelys fra flere hold blant annet for sitt forbud mot homofili, behandling av personer som tilhører LHBTQ-miljøet og for manglende respekt for kvinners rettigheter.

 

 

Zahid sitter på stol og snakker med stor lidenskap
Zahid (21) mener menneskerettigheter burde trumfe framfor sport. Foto: Haydarali Nawrozi

Menneskerettigheter er viktigst

Han er i prinsippet i mot at en skal blande sport og politikk. Fotball er en sport som gir glede, skaper samhold og gir tilhørighetsfølelse for de som driver med det. Ikke minst bidrar det til bedre helse. Politkk burde holde seg unna om sport som er til glede for så mange. Men akkurat i dette tilfelle mener han at det blir feil at folk får gleden sin på bekostningen av andres liv og grunnleggende behov. Han mener vi bør absolutt boikotte og utfordrer andre til å se flere aspekter av mesterskapet. Fordi dette angår oss alle og vil alle har ansvar og må bidra.

 

 

 

 

Stikkord