Et annerledes Oslo i ny kunstutstilling
Kunstneren Christopher Nielsen (59) åpnet lørdag 5. november hans nye utstilling "System-Ernst" med over 100 nye verker. Antall verk var imidlertid ingenting i forhold til mengden gjester som møtte opp for å se tegneserieforfatterens maleridebut.
Utstillingen består av 134 malerier, tegninger, silketrykk og installasjon. I tillegg ble det også boklansering av Nielsens nye bok Weltschmerz 10B, som inneholder illustrasjonene fra utstillingen.
Inspirasjonen for malerisamlingen og dermed boken har Nielsen hentet i inntryk og observasjoner fra blant annet Torggata, Storgata og det nye Munch-museet i årene 2018-2022.
Selv beskriver Nielsen utstillingen som en skildring av gatelivet, ’folketomme gater og butikkdød", som unner koronalockdown manifesterte seg som en "alternativ virkelighet".
Trengsel
I motsetning til gatene under lockdown, myldrer det av folk i kveld. Rundt Nielsen, som nyter en øl mens han signerer bøker, er det trengsel slik at du ikke kan spre armene mer enn ti centimeter uten å slå noens plastkopp ut av hendene på dem.
Verkene henger fra gulv til loft, så det er heldigvis nok å se på, mens gjestene sakte jobber seg ned gjennom rommet.
Folkerikt
Blant folkemengden av gjester er Leopold Moltubakk, som tar seg god tid til å studere hvert enkelt kunstverk.
- Utstillingen er veldig fin og fargerig. Jeg synes den er folkerik, på den måte at det er en god skildring av bylivet, sier han.
Fargerike og detaljerte er kunstverkene også, og i mange ser du mer eller mindre gjenkjennelige områder fra Oslo.
- Den viser liksom Oslo på en måte, som alle ikke kjenner, sier Moltubakk.
Ulike akrylmalerier skildrer ganske spesifikke Oslo-lokasjoner, såsom Gunerius kjøpesenters bakgård og branntrapp, Brugata/Storgata busskuret og Sentrum scene.
Overveldende
Vidar Landa har også vært innom Gamle Munchmuseet for å se Nielsens nye utstilling. Han er imponert over kunsten.
- Jeg synes det ser veldig kult ut. Det er litt overveldende. Det er så mange malerier å se på på en gang og veldig mye folk her.
Landa er fra Oslo, men kan motsatt Multobakk ikke nødvendigvis gjenkjenne byen i verkene.
- Det har jeg ikke tenkt noe over foreløpig. Men jeg ser jo at det er mye by, så jeg tror jeg må skikke litt mer.
Travl vernissage
Ikke bare Nielsen er opptatt hele kvelden, de ansatte har nok å gjøre. To stasjoner har blitt satt opp til å selge bøker og verker, og ved bordet i midten skaper brus og hvitvin merkbar trafikk.
Det må sies at kunstnerens maleridebut var en suksess. Du kan se utstillingen frem til 25. november.