Har du hørt om AI-kunst?

Ved hjelp av kunstig intelligens kan du skape skreddersydde bilder på nettet.

Fire bilder av solnedgang over fjell generert i et nettprogram
Dette bildet ble laget med stikkordene "sunset over the mountains".

– Vi står overfor en revolusjon av kunstig intelligens som vi ikke aner følgene av enda.

Det sier interaksjonsdesigner hos konsulentselskapet Northern Beat, Kristian Harding Hansen. De siste månedene har såkalt AI-kunst florert på sosiale medier, og er ikke lenger bare en nisje innen designfeltet. 

– AI-kunst er bilder som genereres ut ifra en tekstbeskrivelse. Du skriver en tekst, en såkalt "prompt", og lar programmet gjøre jobben sin før du får ut et ferdig bilde, forklarer Hansen. 

Hvordan skapes AI-kunst?

Eksempler på AI-programmer er DALL-E, Midjourney og Stable Diffusion. Hansen forteller at programmene gir forskjellige resultater, men fungerer på de samme prinsippene om algoritmer og bilde- og tekstgjenkjenning. 

– Alt av bilder og tekst som legges ut på Facebook og Instagram blir analysert for å finne former og figurer og hvordan disse henger sammen. En annen metode er såkalt "diffusion", hvor alle disse bildene går gjennom en prosess der man gradvis legger til mer og mer støy. For hvert steg må maskinen analysere hva som har skjedd, og hvordan bildene er bygd opp. 

Programmene blir altså matet med enormer mengder bilder og tekstbeskrivelser. Slik kan kunstig intelligens klare å skape bilder, basert på ord som brukeren velger ut.

På en storskjerm kan man se bilder generert ut ifra ordene sjøhest og kaffe
Under en DALL-E-demo holdt av Hansen og Vidmar, valgte publikum ordene "coffee" og "seahorse". Slik ble resultatet. Foto: Siri Ellingsen Aaby

Gir nye muligheter

Å finne ut hvilke prompts som fungerer best er derimot en kunst i seg selv, ifølge tjenestedesigner Jonathan Vidmar, som også jobber i Northern Beat.  

– Noen ord gir bedre resultater enn andre, så det er vanskelig å vite eksakt hvordan programmene fungerer, sier han.

Vidmar påpeker videre at AI-kunst er et veldig nytt fenomen. Likevel finnes det allerede programmer ute som man kan ta i bruk.

– Nettopp det er noe som gjør AI-kunst revolusjonerende, at programmene har blitt tilgjengelige for folk flest, forteller han. 

Uviss fremtid 

Vidmar stiller seg positiv til utviklingen, og mener programmene åpner opp for nye muligheter. 

– De kan gi et realistisk resultat på svært kort tid. Og man kan til og med legge til prompts som får bildene i spesifikke stiler, som for eksempel kubisme, inspirert av Picasso, sier han.

– Hva vil AI-kunst bety for fremtiden til designere? 

– Det er vanskelig å spå fremtiden. Vi kan bare ha kunnskap om det som er i dag, og som vi vet utvikler teknologien seg raskt. Jeg er såklart spent på hva AI vil gjøre med kunst- og designfeltet, avslutter han.