Hva er galt med Tuborg?
Du kan kjøpe en Tuborg for bare 28 kroner. Bryggeriet er en stor favoritt i Danmark, men selv med prisen mot bunnen har ikke pilsneren et godt rykte. Hva er årsaken til dette?
Skal du ha deg en billig øl fra butikken, er rader av Tuborg klare til å rulle ned båndet og reise med videre til vors. Hos naboene i sør setter bryggeriet ofte bunnlinjen for en kveld ute, så det kunne tenkes at denne billige pilsneren hadde samme grep om den øldrikkende nordmannen på et budsjett. Men dette er tilsynelatende ikke tilfellet.
Johannes Tårnesvik Sæterbø, bartender på Svanen i Oslo Sentrum, er kjenner av alkoholholdige drikkevarer i det norske landskap og har raffinerte smaksløker på dette punktet.
– Jeg synes rett og slett bare det smaker vondt. Jeg har dårlige minner fra firmafester, fordi Tuborg er billigst og derfor ofte serveres. Vanligvis kjøper du også Tuborg som en halvliterøl, så den blir varm og flatt, sier Sæterbø.
Utover egen aversjon mot pilsneren, mener Sæterbø at den av ulike årsaker ikke er en hit blant folket.
– Mange insisterer på at bryggerier fra deres hjemregion er de beste. Folk fra Tromsø drikker Mack, i Bergen er det Hansa og i Trøndelag er det Dahls. Generelt identifiserer vi oss mye med øl hjemmefra, og Tuborg passer rett og slett ikke inn der, forklarer Sæterbø.
Rynker nesen
Sæterbo er ikke den eneste som forbinder pilsneren med ubehag. Mats Fjeldstad kan drikke en Tuborg i en knipe, men uvelkomne minner bruser opp når han får duften av det billige ølet.
– Der jeg kommer fra var det ofte folk som var litt skjeve eller kanskje drakk mye, som for eksempel kunne drikke på bussen. Og det var typisk Tuborg. Så hvis jeg lukter Tuborg, tenker jeg på det, sier Fjeldstad.
Men selv om lukten ikke ga ham disse assosiasjonene, ville han ikke velge denne ølen.
– Jeg liker generelt ikke smaken av Tuborg. Hvis jeg har et valg om noe annet, så tar jeg noe annet. Jeg liker å ta 1664 eller Hansa, men både Tuborg og Carlsberg liker jeg å holde meg unna.
Vil gi en ekstra krone
Madelon Verbeek har derimot drukket mye Tuborg og synes det er litt kult at det er fra København.
– Jeg tror faktisk det handler litt om merket, sier hun.
Det er ikke bare spørsmål om branding for Verbeek, som har prøvd andre billige pils fra supermarkedet. Hun var ikke imponert over smaken.
– Jeg synes fx at Bare Øl har en litt jernlignende smak. Tuborg har ikke det, og det liker jeg bare, sier hun.
At Tuborg er i den billige enden av utvalget er bare et pluss for Verbeek, som ikke ser det som avgjørende for hennes valg av pilsner.
– Jeg ville faktisk betale noen ekstra kroner for å drikke Tuborg. Jeg ser ikke så mye på prisene, for det er så dyrt uansett.
Verbeek forteller dessuten, at hun har fått reaksjoner fra folk ved å konsumere akkurat denne pilsneren.
– Folk har fortalt meg at de hater Tuborg. Jeg opplever at nordmenn er ganske patriotiske når det kommer til øl, så kanskje det er basert på noe annet enn selve smaken. Det handler nok om å sette sin egen øl først. Men jeg synes det er litt pretensiøst å ha veldig sterke meninger om pils fra butikken, avslutter hun.
Ikke det samme ølet
Både Verbeek og Sæterbo har formodninger om en veldig nasjonal og lokal ølkultur. Men ifølge Sæterbo er det ikke bare folkesjel som gjør at Tuborg ligger dårlig på norske tunger.
– Det er stor forskjell på markedene i ulike land. Hvert land har på en måte utviklet sine egne smaksløker, så i USA, for eksempel, vil varer vanligvis være søtere. Norge har også litt søtere smaksløker, så det kan forklare hvorfor pilsneren ikke smaker godt ifølge mange nordmenn, sier han
Selv med ulike nasjonale smaksløker og patriotisme, kan man kanskje finne forklaringen helt nede i ølpartiklene.
Norsk Tuborg brygges på Gjelleråsen, mens dansk Tuborg brygges i Fredericia, Danmark. I tillegg er den norske versjonen på 4,5 prosent, mens den danske versjonen er på 4,6 prosent.
Så hvis du vil forstå hvorfor akkurat dette bryggeriet har et jerngrep på den danske befolkningen, så må du gå en bue rundt den norske versjonen.