Hyller bruken av norsk ull
Strikkestemningen var til stede da Rauma Garn lanserte sitt andre Fremstrikk-magasin på torsdag. Magasinet er en hyllest strikketradisjonen og bruken av norsk ull.
Lise Frederikke Engdahl strikker selv fra tid til annen. Foto: Emma Rosenberg Hammeren
– Fremstrikk er et magasin hvor vi hyller alle som jobber med, engasjerer seg i og lager noe med norsk ull, sier Lise Frederikke Engdahl, prosjektleder i markedsføringsavdelingen ved Rauma Garn.
Magasinet inneholder lesning om ullens reise fra sau til Rauma Ullvarefabrikk, og en kolleksjon som består av åtte strikkeoppskrifter.
Motsats til "bruk-og-kast"
– Ull er naturlig fornybart og nedbrytbart. Det er veldig miljøvennlig å bruke norsk ull; holdbarheten er god, og man trenger heller ikke nødvendigvis å vaske plaggene, forteller Engdahl.
Designer for kolleksjonen, Tuva Brinch Tokle, forteller om fordelene med strikketrenden.
– Når man kan tilpasse selvstrikkede plagg til sin egen garderobe og sin egen kropp, så kan man bruke plaggene lenge og være fornøyd med de lenge. Det er en motsats til "bruk-og-kast-mentaliteten", forteller Brinch Tokle.
– Kanskje får plaggene mer verdi om man er bevisst på prosessen bak ullen også, fortsetter Brinch Tokle.
Venninnegjengen Tonje, Hedda og Hedda hadde klare planer om å kjøpe årets magasin.
– Fremstrikk handler jo om norsk ull, som er en dyrebar ressurs. Ull har egentlig et høyt klimaavtrykk, men til gjengjeld så får man plagg som varer veldig lenge, forteller Tonje.
Terapi
Ulike strikkere fra Instagram som har blitt invitert til å strikke egne versjoner av plaggene og er avbildet i magasinet, har blitt døpt "fremstrikkere".
Norunn, som står bak instagramkontoen @knitfullness, er en av årets fremstrikkere.
– Strikking er som terapi, det kjennes godt å lage noe samtidig som man kan hvile.
Norunn forteller at hun er fornøyd med hvordan fremstrikkerne ble oppmuntret til å gjøre egne vri på plaggene i kolleksjonen.