Renate (21): –Du må være tøff nok til å stå i det

Journaliststudent Renate Karlsmoen kapret jobb i Dagbladet. Her deler hun sine beste jobbtips.

Jente som sitter i en grå sofa
Renate Karlsmoen ble i høst valgt inn som leder for NJ-student. Foto: Ellisiv Østrem

–Søk på stillinger, enten de er utlyst eller ikke, sier Renate Karlsmoen. 

Hun er tilkallingsvikar i Dagbladet, leder for NJ-student og tredjeårs student ved OsloMet. Forrige uke pratet hun til noen av landets mest erfarne redaktører om hvordan de kan rekruttere unge journalister. 

Se Renate Karlsmoens tips til redaktørene i videoen under:

–Det er naturlig å være redd

Renate Karlsmoens beste tips

1. Lær deg god presseetikk 

2. Søk på små og store stillinger 

3. Vær ærlig om dine usikkerheter, men tør å trosse dem

4. Vær frempå og ikke bry deg om hva andre kan tenke om deg

Karlsmoen oppfordrer til å ta første studieår seriøst.  

–Det gjorde jeg, og det er viktig for da lærer du deg presseetikken. Den etiske magefølelsen blir med deg videre, fortsetter hun. 

–Journalistikk er en bransje med litt spisse albuer. Da må man være tøff nok til å stå i det. Det er naturlig å være redd og bekymra for den store medieverdenen der ute, men man må bare gjøre det. Ikke la noen holde deg tilbake selv om det er skummelt, sier Karlsmoen. 

Skaff deg praktisk erfaring

Redaksjonene kan være villige til å ta inn studenter selv om det ikke er opplyst i stillingsannonsen, mener Karlsmoen. Hun tipser også om at studentavisen Universitas kan være en bra inngangsvinkel. Det er stabsredaktør i Dagens Næringsliv Stian Øvrebø Johannessen enig i: 

–Vi gjør arbeid for å kartlegge talenter, særlig da gjennom å følge med på hva som skjer i studentaviser, lokalaviser og andre medier. Vi ser på folk som leverer god journalistikk der. 

Mange muligheter i lokalaviser 

Stabsredaktøren vektlegger også viktigheten av å skaffe seg praktisk erfaring gjennom å jobbe for en redaksjon. I tillegg oppfordrer han til ikke å utelukke hvilke mediebedrifter man kan få erfaring fra.

–Lokalaviser kan i mange tilfeller være vel så bra for å få erfaring som en større mediebedrift. I lokalavisen så får du gjøre alt mulig. Du får tillit til å både gjøre rykkesaker, men også dekke lokalpolitikk. Så jeg ville slått et slag for å skaffe seg praktisk erfaring, og kanskje særlig sett mot lokalaviser og studentaviser. Det er arenaer som vi i mediebransjen følger med på, sier han. 

– Det er ikke sikkert jeg kan det her, men jeg lærer det.

Journaliststudenten Karlsmoen fikk jobb i børsavdelingen i Dagbladet, uten noe erfaring innen økonomi. Hun utelukket ikke redaksjoner tross sine usikkerheter. 

–Var du ærlig med Dagbladet om din manglende erfaring?

–Jeg var veldig ærlig og sa: det er ikke sikkert jeg kan det her, men jeg lærer det. Jeg tror en av grunnene til at jeg fikk jobben var at jeg var såpass bastant. 

Hun forteller at sin manglende erfaring innen finans likevel var en bekymring.

–Det var jeg jo veldig nervøs for, jeg hadde ikke jo erfaring fra økonomi. Men da jeg begynte å jobbe så syntes jeg det var kjempegøy, forteller hun. 

Mann med frakk som står foran glassdør
Stian Øvrebø Johannessen studerte journalistikk ved HiOA, som nå er OsloMet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold/DN

Må kunne trekke egne saker opp av hatten

–Man bør både kunne rask breaking news, men også vise at du kan dra opp egne saker av hatten. At du ikke bare håndterer pressemeldinger og løpende nyheter, men også har egne ideer og tanker om gode saker, sier Johannessen. 

Han legger til at å ta inn praksisstudenter har vært et av de mest vellykkede rekrutteringstiltakene hos DN, hvor flere studenter har fått vikariater eller fast jobb i etterkant. Også sommervikarene brukes til rekruttering: 

–Vi tar inn studenter som sommervikarer, og målet vårt er da at de kommer tilbake til studiet og snakker varmt om oss slik at flere blir interessert, sier han. 

Tenker seg nøye om

På høstmøtet til Norsk Redaktørforening sa Johannessen at stillingsmarkdet ser annerledes ut nå enn det gjorde før. Likevel meldte NRK nylig om ansettelsesstopp som følge av statsbudsjettet, og også i DN tenker de seg nøye om før de gir faste ansettelser: 

–Vi har ikke ansettelsesstopp som i NRK, men vi tenker oss jo nøye om før vi gjør ansettelser om dagen. 

De får sine inntekter gjennom abonnenter eller annonser, og merker at folk og bedrifter passer på hva man bruker penger på. 

–Det fører til litt usikkerhet rett og slett, for hvordan det skal gå med inntektene fremover. Den usikkerheten gjør nok at vi er mer tilbakeholdne med faste ansettelser nå enn vi ville vært for et halvt år siden, forteller han. 

Stikkord