Kunstig eller ekte
Markedet for juletrær har stabilisert seg etter stor oppgang i etterspørsel etter kunstige alternativer.
Det norske markedet for juletrær har nå fordelt seg 50 – 50 mellom ekte og kunstige juletrær.
– Plastikk markedet har stabilisert seg, men det kan variere fra år til år, sier Knut Olav Skrindo, styreleder i Norsk Juletre AS.
I fjor hadde Plantasjen sagt til NRK at omsetningen av kunstige juletrær hadde gått opp med 60% på 4 år, men at den hadde stabilisert seg på de samme tallene som Norsk Juletre opplever i år også.
Stiller klimaspørsmål
Skrindo sier også at juletrær laget av plast påvirker miljøet og produsentene av ekte juletrær på en negativ måte. Dette har miljødirektoratet å si om hvilke konsekvenser forekommer ved produksjonen av ekte og kunstige juletrær:
– Det finnes noen estimater som peker mot at ekte juletrær er litt mer miljøvennlige enn plasttrær, men det er mange faktorer som spiller en viktig rolle.
De påpeker også at det viktigste ved kjøp av ekte juletrær er at man planter dem igjen etter hogst for å holde karbonutslippene nærmest null.
– Når treet vokser binder det CO2 fra atmosfæren og lagrer det i stamme, greiner og nåler. Dersom treet kastes etter at jula er over vil det brytes ned og karbonet som er lagret vil frigjøres, og slippes ut i atmosfæren som CO2.
Her er de punktene som kan påvirke klimaeffekten ved kjøp av juletrær:
- Utslippene ved hogst
- Transport
- Alternativ arealbruk
Hvis man kjøper et juletre av plast, kommer mesteparten av CO2 utslippene fra produksjon og transport da de fleste plasttrær blir laget i Kina. Det finnes ingens konkrete tall på hvilket alternativ som er mest miljøvennlig og mye av svaret ligger i hvordan kundene behandler sine juletrær etter feiringene.