– En historie man aldri kan glemme

Den 24. november ble det avholdt en stor minnemarkering i Oslo Rådhus for å minnes jødene som ble deportert fra Norge for 80 år siden.

Statsminister Jonas Gahr Støre var en av talerene på minnemarkeringen for deportasjonene av jøder fra Norge.
Statsminister Jonas Gahr Støre var en av talerene på minnemarkeringen for deportasjonene av jøder fra Norge. FOTO: Isolde Albriktsen

26. November 1942 var skipet Donau på vei fra kaia i Oslo og skulle til konsentrasjonsleiren Auschwitz. På skipet var 529 jøder. Totalt ble 773 jøder i Norge deportert og kun 35 overlevde. Minnemarkeringen er et samarbeid mellom De Mosaiske Trossamfund i Oslo, HL-senteret og Det Jødiske Samfunn i Norge. 

Minnemarkering

24. November samlet det seg opp mot 800 folk i Oslo rådhus for å minnes alle de deporterte. HL-senteret skriver at minnemarkeringen vil også være en manifestasjon av at nazistenes mål om utryddelse aldri ble oppnådd. 

– I dag blomstrer de jødiske menighetene, og jødiske ungdommer lever jødiske liv som fullverdige borgere i et mangfoldig samfunn, skriver HL-senteret i en pressemelding.

Blandt talerne var statsminister Jonas Gahr Støre og overrabbiner Michael Melchior. Programmet besto av kunstneriske innslag, samtaler på scenen og opplesninger av FNs menneskerettigheter.

Overrabbiner Michael Melchior
Overrabbiner Michael Melchior holdt en rørende tale. FOTO: Isolde Albriktsen
Det ble fremført Dans koreografert av Yaniv Cohen og fremført av Camilla Spidsøe Cohen, Lovi Cohen og Yaniv Cohen.
Det ble fremført dans koreografert av Yaniv Cohen og fremført av Camilla Spidsøe Cohen, Lovi Cohen og Yaniv Cohen. FOTO: Isolde Albriktsen

Unge stemmer som kjemper mot antisemittisme

Michael Golombek Fjell (21), Nadine Philipson (20) og Jakob Golombek (22) mener denne minnemarkeringen er viktig for det jødiske samfunnet. 

– Det er en historie man aldri kan glemme. Det er ikke bare jødenes historie, det er nasjonens historie og det er en underkommunisert historie som egentlig bare har kommet frem i lyset de siste 10-20 årene. Det er jo kun 10 år siden Jens Stoltenberg beklaget på vegne av den norske stat, sier Golombek.

Han fortsetter med å forklare hvorfor det er så viktig at vi kan lære av dette.

– Fordommer og hat kan føre til folkemord og derfor er det viktig å bekjempe disse fordommene før det går galt. I dag er det jødene som markerer, en annen dag er det for eksempel muslimer og vi jobber alle for et felles mål som er å kjempe mot rasisme i samfunnet. 

Golombek Fjell forteller at de alle tre er tredjegenerasjons-tidsvitner, og har besteforeldre som har vært flyktninger som har overlevd. 

– Familien vår flyttet jo over grensen til sverige. Det ar familien vår kom for sent til Donau er grunnen til at vi står her i dag. Det er en ekstrem ting å tenke på, forteller Philipson. 

Philipson jobber nå som Jødisk Veiviser, noe som Golombek også har gjort. De jobber for en handlingsplan mot antisemittisme. 

– Man skal jobbe for at uansett hvilken gruppe som opplever hets så skal man kunne stå opp for dem. Ting som man kan oppleve i hverdagen slik som å høre “Jøde” bli brukt som skjellsord ser vi at kan ha virkelig store konsekvenser, sier Philipson. 

(Fra høyre) Nadine Philipson (20), Michael Golombek Fjell (21) og Jakob Golombek (22) er tredjegenerasjons tidsvitner og jobber aktivt mot antisemittisme.
(Fra venstre) Nadine Philipson (20), Michael Golombek Fjell (21) og Jakob Golombek (22) er tredjegenerasjons tidsvitner og jobber aktivt mot antisemittisme. FOTO: Isolde Albriktsen Isolde Albriktsen

Mottakelse i rådhusets festlokaler

Etter minnesmarkeringen var det duket for mottakelse på rådusets festlokaler. Her ble det servert mat og drikke, og det var live piano-musikk. Ordfører Marianne Borgen var vert for denne mottagelsen. 

Kvinne som spiller på piano.
Det ble spilt vakker pianomusikk under mottagelsen. FOTO: Isolde Albriktsen

En ubehagelig påminnelse

Sven Thore Kloster (42) er seniorrådgiver i Bispemøtet for Den norske kirke. Han mener denne markeringen er viktig markering for både den jødiske minoriteten og for storsamfunnet. 

– Denne markeringen handler blant annet om hva det norske majoritetssamfunnet gjorde og ikke minst hva vi ikke gjorde for da en liten minoritet i Norge ble utryddet. 

– Man må aldri stoppe å minnes det som har skjedd. Dette er også viktig for å minne oss selv om hva mennesker er i stand til å gjøre når menneskeverdet systematisk brytes ned. Det er en ubehagelig påminnelse, men en veldig viktig påminnelse. 

Sven Tore Kloster (42) deltok på minnesmarkeringen.
Sven Tore Kloster (42) deltok på minnesmarkeringen. FOTO: Isolde Albriktsen

Stikkord