– Nå er det kvinners tur

Onsdag kveld samlet engasjerte studenter seg i biblioteket på Høyres hus for å diskutere kvinnehelse.

Onsdag 2. November var det duket for panelsamtale i biblioteket på Høyres hus
Onsdag 2. November var det duket for panelsamtale i biblioteket på Høyres hus FOTO:

Den 2. November var det duket for panelsamtale på Høyres Hus. Det var seniorforsker ved folkehelseinstituttet Gunn Elisabeth Vist og Guro Angell Gimse som er leder av Høyres Kvinneforum og medlem av arbeidsutvalget til Høyre som deltok i samtalen. Temaet for panelsamtalen var kvinnehelse og kunnskapshull. 

Aktuellt tema

Oda Oline Omdal (19) er nestleder i Høyres Studenter kvinneforum og og psykologi student. Hun har vært med på å arrangere denne panelsamtalen.

– Vi valgte å holde en panelsamtale om kvinnehelse fordi det er et veldig aktuellt tema og det er viktig å prioritere forskning på alles helse og ikke bare menns helse. Nå er det kvinners tur. 

Videre forteller hun at kvinnehelse er et tema som det finnes lite kunnskap om, på grunn av manglende forskning både på symptombilde og fungerende behandling.

– Viktigheten av å sette dette på dagsorden er fordi 1/10 kvinner rammes av kvinnesykdommer og ofte ser symptombilder på allmennsykdommer annerledes ut for kvinner enn det gjør for menn. 

Grunnlaget til hvem de valgte til å delta i denne samtalen forteller hun at var fordi det var viktig å få med både et polititsk og et forskerperspektiv på saken. 

– Vi valgte forskeren Gunn Vist fordi hun er en av de fremste forkserne i Norge innen kvinnehelse. Guro Angell Gimse har vært en viktig figur som har jobba for å sette kvinnehelse på dagsorden på stortinget. Ved å å inkludere henne i samtalen fikk vi også et politisk perspektiv på temaet avslutter Omdal med.

Engasjement

Etter panelsamtalen fortalte Gimse og Vist om hvorfor de valgte å komme hit i kveld for å diskutere kvinnehelse sammen med studenter. 

– Jeg kom hit for jeg synes det er kjempebra at folk engasjerer seg for det vi forsker på. 

Gimse har blant annet forsket på kvinnehelse for folkehelseinstituttet, hun er også en av landets mest siterte forskere.

 – Det at Høyres Studenter kvinneforum setter dette på agendaen er utrolig bra. Da måtte jeg rett og slett stille opp. 

Hun forklarer at hun har reist helt fra Trondheim for å delta på denne panelsamtalen.

Både gutter og jenter stillte opp

I biblioteket på høyres hus, hvor panelsamtalen fant sted, var det studenter fra Den konservative studenter forening, Høyres Studenter Akershus og Høyres Studenter kvinneforum som hadde samlet seg for å lære mer om kvinnehelse og diskutere temaet. 

– Jeg hadde forventet at det kom til å være et overtall av kvinner som møtte opp, men så er det nå halvparten kvinner og menn, så jeg er kjempefornøyd over kjønnsfordelingen her, sier Gimse

Det var både gutter og jenter som kom for å høre på samtalen, og flere om dem kom med ulike spørsmål om kvinnehelse på slutten av panelsamtalen. 

– Det lover godt, for om det kun er halvparten av befolkningen som snakker om temaet så blir det vanskeligere å komme videre, forteller Gimse. 

– Jeg er helt enig. Det er et fantastisk engasjement her, og det er godt å se både gutter og jenter som engasjerer seg om dette. Jeg er veldig positivt overrasket, legger Vist til. 

Stikkord