Nå skal det bli mer farger i Oslo
Med sin nye fargeveileder ønsker Plan- og bygningsetaten å bidra til mer bevisst fargebruk i Oslo. – Vi har hatt en epoke med mye gråtoner, sier byråd Hanna Markussen
Onsdag forrige uke lanserte Plan- og bygningsetaten, i samarbeid med Forum farge, en ny veileder om fargebruk i byområder. Formålet er blant annet å inspirere Oslos innbyggere til å velge farger basert på de ulike områdenes særpreg og historie.
En ting som gikk igjen under lanseringen var at Oslo har vært preget av mye grått.
– Dagen i dag var perfekt for å vise hvorfor fargeveilederen er viktig. Halvparten av året har vi ikke mye grønt på trærne, og vi har gjerne denne grå Oslohimmelen. Derfor tror jeg vi trenger fargene, fordi det er så viktig for trivselen vår i hverdagen, sa byråd Hanna Markussen under lanseringen på Deichman Bjørvika.
– De siste årene har vi sett en slags redsel for å bruke farger i Oslo. Veilederen ønsker å snu denne trenden og sette farger på agendaen, sa seniorarkitekt i Plan- og bygningsetaten Thea Rynning, som har vært prosjektleder for fargeveilederen.
I tillegg til henne har prosjektgruppen bestått av Leif Volmar Lindberg, sosiolog Roar Havdal Mortensen og arkitekt Anne Marit Vagstein. Prosjektgruppen har også fått hjelp av studenter til å registrere farger på ulike steder i byen.
En svært god jobb
Dagny Thurmann-Moe er kreativ leder i Koi Fargestudio og har blant annet gitt ut boken "Farger til folket!" i 2017. Hun har jobbet for at Oslo skal få en fargeveileder i mange år og mener det har blitt gjort en svært god jobb.
Også hun trekker frem at det er blitt bygget for mye grått i Oslo de siste 20 årene, og mener det skaper miljøer som kan føles sterile og lite vennlige.
– Farger er refleksjon av lysbølger, og lys er energi. Fargene gjør omgivelsene våre hyggeligere og bedre å være i, når været og lydforholdene er dystre, sier hun.
Hun påpeker videre at vi i vinterhalvåret mister de varme fargene, som gult og rødt, og at det er nettopp disse som har dominert fasadene våre.
En viktig start
Thurmann Moe trekker frem at hun synes det er veldig bra at det er gjort kartlegging av fargene i flere områder i byen.
– Jeg tror det vil være inspirerende for mange, sier hun.
Samtidig var det noen ting hun savnet i veilederen, blant annet fargekoder til malingsprodusenter, veiledning i hvordan innfarging av tegl påvirker sluttuttrykket og hvordan vindusfarger påvirker fasadeuttrykket.
– Veilederen handler mest om hvordan finne fargene, men ikke i så stor grad hvordan de skal brukes, selv om veilederen er stor og fyldig, påpeker hun.
Thurmann-Moe mener fargeveilederen er en viktig start for at Oslo kommune skal ta mer kontroll over den estetiske utformingen av byen. Hun sier vi ikke skal se bort fra at det kan komme estetiske veiledere også på bydelsnivå fremover, som setter føringer for hva og hvordan det skal bygges, samt hvilke farger som skal brukes.
– Farger skaper også identitet, noe veilederen viser godt. Det som bygges i Oslo bør ha kulturhistorisk forankring, og det oppnår man i stor grad ved hjelp av farger og materialer, sier hun.