Ny forskning støtter urgammel treningsmetode
Hippokrates sin 2400 år gamle påstand om hvor nyttig det er å gå får støtte fra ny forskning fra Harvard.
En ny forskning fra Harvard Medical School viser at gåing har haugevis av helseeffekter. De støtter altså det Hippokrates sa for 2400 år siden, nemlig at det "å gå er menneskets beste medisin". Det skriver Nettavisen i sin artikkel om denne treningsmetoden.
I oppsummeringen av Harvards forskning står det at gåing er det nærmeste vi har en vidundermedisin. Få minutter om dagen kan nemlig forbedre helsetilstanden din på flere måter.
Hvis du går to og en halv time i uka, noe som tilsvarer 21 minutter om dagen, vil du redusere sjansen for hjertesykdom med 30 prosent, samt redusere sjansen for diabetes og kreft. I tillegg vil blodtrykket og kolesterol senkes. Gåing bidrar også til holde deg mentalt skarp. Det kan også gi deg bedre søvn og forbedrer humøret.
Man trenger altså ikke å pumpe jern og slite seg ut på treningssentre for å være i toppform.
Mange fordeler ved å gå
Erlend Bø, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, informerer om at gåing er den aktiviteten som flest gjør oftest, i alle aldersgrupper. Bø ser mange fordeler ved å bruke gåturer som trening.
– Gåing er lett tilgjengelig, man trenger minimalt med utstyr og kan utøves hele året. Gåing kan være både lett hvis man går rolig på flat mark og svært anstrengende dersom man går i kupert terreng.
– Finnes det noen ulemper?
– Forekomsten av fall er den største ulempen med gåing, men gevinstene av gåing med tanke på helse og miljø på samfunnsnivå er samlet sett mye er større enn de fallene som forekommer, skriver Bø til Journalen.
Bedre beskyttet mot lettere psykiske plager
– Fysisk aktivitet viser i flere studier å beskytte mot psykiske plager. Effekten er sterkere for personer med moderat til høy kondisjon sammenlignet med lav kondisjon. Fysisk aktivitet gir også sterkere effekt mot depresjon enn mot angst.
Det skriver Audun Havnen, som er psykologspesialist og førsteamanuensis ved Institutt for psykologi på NTNU, i en mail til Journalen.
Videre forteller han at også gange medfører positive helsegevinster.
– Blant flere fysiske helseeffekter fant man også at personer som går mer var mindre plaget av symtomer på depresjon. Dette betyr at personer som går regelmessig kan være bedre beskyttet mot lettere psykiske plager som nedstemthet, informerer Havnen, og viser til flere ulike studier.
Samtidig påpeker psykologspesialisten at han anbefaler at personer som har moderate til alvorlige psykiske problemer oppsøker profesjonell hjelp.
– Litt aktivitet er bedre enn ingen
– Er det noen ulemper ved å bruke gange som trening?
– Nei, det er det ikke. I Norge er det et folkehelseproblem at vi beveger oss for lite, svarer Havnen.
Apper man kan benytte til gåturer
- Stolpejakten
- Trimpoeng
- Strava
- Geocatching
- Outwalk
- Outdooractive
Havnen mener at vi hadde kunnet forebygge en rekke livsstilssykdommer og psykisk uhelse hvis flere hadde fulgt anbefalingene om ukentlig aktivitetsnivå.
– Litt aktivitet er bedre enn ingen, og å gå er bedre enn å være inaktiv, fortsetter han.
Oppsøk motbakker eller gå raskere
Havnen forteller videre at man kan få mindre av den positive effekten av fysisk aktivitet ved å bruke gange som trening, fordi intensitetsnivået kan bli lavt. Det anbefales at man er aktiv i 150-300 minutter per uke med moderat fysisk aktivitet.
– Man kan derfor gjerne gå litt raskere i deler av gåturen, eller legge deler av gåturen i motbakke. Prøv gjerne å få opp pulsen, for da får du bedre helsegevinst, forteller Havnen.
Havnen vil anbefale alle som ønsker å bli mer aktive, men som synes å jogge er for tungt, å heller gå.
– Oppsøk motbakker, for faktisk vil det å gå intervaller i motbakke være like effektivt som løping, og samtidig mer skånsomt. Tenk at ti minutter er bedre enn ingenting, og så blir det så mye bedre å sette seg i sofaen etterpå.