Oppgjør med historien
80 år etter arrestasjonen av jødiske menn og inndragelsen av jødisk eiendom er det fortsatt behov for kritiske spørsmål og ny historiefortelling.
Det er 80 år siden en av de største politiaksjonene i Norge ble satt i gang. Over hele landet skulle alle jødiske menn over femten år arresteres og alt de eide inndras. Dette ble igangsatt den 26. oktober 1942. I planen om likvidasjoner av norske jøder holdt det ikke med å tilintetgjøre dem fysisk. Likvidasjonen skulle også være økonomisk, slik at de aldri igjen skulle bosette seg i Norges rike.
Den pågående diskusjonen om hvem som viste hva om jødedeportasjonene har gitt utspring for ny forskning og nye spørsmål. Bare i løpet av de siste to årene har tre nye bokpublikasjoner kommet med ny informasjon om hendelsene omkring likvidasjonen.
En av disse bøkene er boken "Hvor ble det av alt sammen?" skrevet av Berit Reisel, psykolog og forfatter. Hun forklarer hvordan vi i Norge har behov for å ta oppgjør med sannheten.
– Det er viktig å fortelle denne historien igjen og igjen, fordi det handler om ansvar, å ta ansvar, for vår felles historie, understreker Berit Reisel.