Oslo-idrett med behov for utvidet støtteordning
Årets høye strøm- og energipriser setter byens fotballklubber under press, særskilt de som drifter utendørsbaner med undervarme.
Mange av Oslos fotballklubber sliter økonomisk som en følge av de høye energikostnader den siste tiden. I en nylig gjennomført spørreundersøkelse blant Norges Fotballforbunds(NFF) medlemsklubber svarte halvparten av klubbene som bruker undervarme at de ikke har råd til bruke varmen kommende vinter.
Ekstraordinære energikostnader
Daglig leder ved NFF Oslo, Tore Jarl Bråteng, forteller at det i utgangspunktet er klubbenes ansvar å dekke kostnader knyttet til undervarme på utendørsbaner, uavhengig av banen er privat eller kommunalt eid. Han påpeker videre at mange fotballklubber mottar strømstøtte, avhengig av hvilken energikilde som brukes til undervarme.
Han forteller imidlertid at NFF nylig har sendt et høringsinnspill til Stortinget, der man ber om en utvidet støtteordning knyttet til årets ekstraordinære energiutgifter.
Daglig leder ved Vålerenga Fotball Elite, Erik Espeseth, forteller at deres baneanlegg, Intility Arena, normalt varmes opp ved hjelp av fjernvarme. Han forteller at klubben nå har tatt visse grep for håndtere de økte energikostnadene.
– Vi har besluttet at vi ikke setter i gang banevarmen til vinteren før i mars, og reiser derfor på to treningsleire til Spania i januar og februar, og vil trene innendørs i Valhall utover dette. Ikke optimalt, men slik blir det med det ekstreme prisnivået, sier han.
– Har dere vurdert andre tiltak, som å øke medlemskontigenten eller prisen på kampbilletter?
– Det har ikke vært aktuelt, også fordi vårt publikum sliter med økte priser på både strøm, drivstoff, mat og andre nødvendige varer.
En mer inkluderende støtteordning
Ett av punktene i NFFs høringsutspill til Stortinget dreier seg om at alle oppvarmingskilder skal inkluderes i strømstøtteordningen. Myndighetenes nåværende støtteordning for idretten dekker nemlig ikke annet enn strøm og fjernvarme. Ifølge spørreundersøkelsen NFF har gjennomført, har en av fire klubber som drifter baner med undervarme, gass eller olje som energikilde.
En av disse klubbene er Lyn SFK, som drifter to kunstgressbaner. Disse varmes normalt opp med gassfyring, forteller daglig leder Morten Berge.
– Vi valgte å gå for gass som energikilde etter myndighetenes anbefaling, noe som gjør at vi nå ikke får strømstøtte. Og som en dobbel gavepakke, ble vi i 2022 pålagt 30% økning i CO2-avgift, sier han.
Han forteller videre at klubben likevel må bruke ressurser på holde varmeanlegget under banen i gang.
– Det kreves en viss grad av oppvarming, da vi kan risikere permanente skader på gassanlegget dersom det fryser til. Så nå bruker vi i tillegg penger vi egentlig ikke har, samtidig som banene ikke kan brukes, fordi vi ikke varmer opp over et visst nivå, sier Berge.
Klubben har derfor besluttet at de to kunstgressbanene ikke skal brukes i november og desember. Hva som skjer etter nyttår, er fortsatt uvisst. Klubben ønsker å åpne opp banene, sier Berge, men det er fortsatt for stor usikkerhet knyttet til neste års budsjett. Etter to år med pandemi er også mye av grunnlaget for inntekter gjennom dugnad og frivillighetsarbeid borte, forklarer han.
– Oppvarming av utendørsbaner er nødvendig for å skape et meningsaktivitetstilbud, særlig for de unge. Vi har foreløpig klart å holde treninger gående, uten kutt i tilbudet, men mange aktiviteter har blitt flyttet til andre steder med mindre plass. Dette har skapt misnøye og unødvendig støy blant våre medlemmer, avslutter han