– Vennene mine i fjøset ble til kjøtt

For første gang arrangerer Oslo Vegetarfestival julemarked.

Ung kvinne står foran Oslo Vegetarfestival-skilt og smiler
Heidi Røneid var med å starte opp Oslo Vegetarfestival i 2010.
Oversiktsbilde fra julemarkedet arrangert av Oslo vegetarfestival.

Arrangementet holdes på DOGA i Hausmans gate, Oslo. FOTO: Hanna Haug

Julemarkedet er åpent 26-27. november fra klokka 11-18.00. Heidi Røneid er en av arrangørene, og hun er fornøyd med billettsalget.

De har solgt ca. 1100 billetter, og har et mål om 2000 besøkende.

Feire "vegetarisk"

Oslo Vegetarfestival har i elleve år arrangert festival om våren eller sommeren. Dette er første gang de har julemarked. Tidligere år har det vært andre arrangører. 

Røneid forteller at det er så mange koselige tradisjoner rundt jul, og fint å vise måter man kan feire "vegetarisk". 

– Vi har også fokus på bærekraftige julegaver fra gode lokale bedrifter. Alt som selges her er av høy kvalitet, sier hun.

Et bord med ulik fingermat.
Planleggingen av markedet begynte for alvor i august. FOTO: Hanna Haug

Ung kvinne forklarer om produktene de har ved standen sin til to andre.
Trui Klein Hulse deler ut smaksprøver av julepølse laget av erteprotein. FOTO: Hanna Haug

Tar en sjanse

Bare en håndfull mennesker har stillinger i arrangørgruppen. Ellers er de helt avhengige av de rundt 60 frivillige som hjelper til. Røneid synes forberedelsene har gått bra.

– Vi har alt under kontroll nå. Man er jo alltid litt bekymra når man skal arrangere noe for første gang. Man tar jo en sjanse, også håper jeg folk kommer så vi kan arrangere på nytt neste år. 

Hun trekker også fram at de er vant til å lage festival ute om sommeren, så det var deilig å ha et bygg å oppholde seg i nå.

mann i rosa genser går med en t-skjorte hvor det står Oslo Vegetarfestival.
Mange frivillige møtte opp tidlig for å forberede dagen. FOTO: Hanna Haug

Dyrevelferd

Mange av de involverte er bevisste på miljø, klima og dyrevelferd. Røneid forteller at hun alltid har vært veldig glad i dyr. Hun var mye på gårdsbesøk hos besteforeldrene i oppveksten.

– Jeg koblet ganske tidlig at disse vennene mine i fjøset ble til kjøtt, det var vanskelig for meg. Nå har jeg ikke spist kjøtt på over 25 år.

Veganergutta

De er på julemarkedet for å holde kokkekurs, og promotere den nye boka deres som kom i sommer. Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen er opptatt av klima og dyrevelferd, og er blitt kjent som Veganergutta. 

Veganergutta skriver autografer ved standen sin.
Minn og Gards bok ble lansert 8.september 2022. FOTO: Hanna Haug

– Vi bruker å si at ingen blir skadet av å spise plantebasert mat, sier Minn. 

De forteller at det er gøy å se på mulighetene for framtidens mat, og legger vekt på at litt er bedre enn ingen ting.

– Mange ønsker å spise mer plantebasert, og én kjøttfri dag i uka er bedre enn ingen. 

De opplever at mange er positive og interessert i å lære mer. 

Mange ulike slag oliven står på et bord.
På julemarkedet var det noe å smake for alle og en hver. FOTO: Hanna Haug

 

 

Stikkord