– Vennene mine i fjøset ble til kjøtt
For første gang arrangerer Oslo Vegetarfestival julemarked.
Arrangementet holdes på DOGA i Hausmans gate, Oslo. FOTO: Hanna Haug
Julemarkedet er åpent 26-27. november fra klokka 11-18.00. Heidi Røneid er en av arrangørene, og hun er fornøyd med billettsalget.
De har solgt ca. 1100 billetter, og har et mål om 2000 besøkende.
Feire "vegetarisk"
Oslo Vegetarfestival har i elleve år arrangert festival om våren eller sommeren. Dette er første gang de har julemarked. Tidligere år har det vært andre arrangører.
Røneid forteller at det er så mange koselige tradisjoner rundt jul, og fint å vise måter man kan feire "vegetarisk".
– Vi har også fokus på bærekraftige julegaver fra gode lokale bedrifter. Alt som selges her er av høy kvalitet, sier hun.
Tar en sjanse
Bare en håndfull mennesker har stillinger i arrangørgruppen. Ellers er de helt avhengige av de rundt 60 frivillige som hjelper til. Røneid synes forberedelsene har gått bra.
– Vi har alt under kontroll nå. Man er jo alltid litt bekymra når man skal arrangere noe for første gang. Man tar jo en sjanse, også håper jeg folk kommer så vi kan arrangere på nytt neste år.
Hun trekker også fram at de er vant til å lage festival ute om sommeren, så det var deilig å ha et bygg å oppholde seg i nå.
Dyrevelferd
Mange av de involverte er bevisste på miljø, klima og dyrevelferd. Røneid forteller at hun alltid har vært veldig glad i dyr. Hun var mye på gårdsbesøk hos besteforeldrene i oppveksten.
– Jeg koblet ganske tidlig at disse vennene mine i fjøset ble til kjøtt, det var vanskelig for meg. Nå har jeg ikke spist kjøtt på over 25 år.
Veganergutta
De er på julemarkedet for å holde kokkekurs, og promotere den nye boka deres som kom i sommer. Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen er opptatt av klima og dyrevelferd, og er blitt kjent som Veganergutta.
– Vi bruker å si at ingen blir skadet av å spise plantebasert mat, sier Minn.
De forteller at det er gøy å se på mulighetene for framtidens mat, og legger vekt på at litt er bedre enn ingen ting.
– Mange ønsker å spise mer plantebasert, og én kjøttfri dag i uka er bedre enn ingen.
De opplever at mange er positive og interessert i å lære mer.