— Jeg blir sint og frustrert

Flere er frustrerte etter å se rasistiske holdninger i norske kommentarfelt. — Jeg skjønner ikke hvordan det går an å ha så mye imot noen på grunn av en hudfarge.

Jente som sitter i sofa
Flere er frustrerte etter å se rasistiske kommentarer i norske kommentarfelt.

På sosiale medier kan man se flere som sprer rasitiske holdninger i kommentarfeltene. En av dem som viser frustrasjon over dette er TikTok-profil Ruby Hammervold (21). 

Skjønner ikke hvordan man kan hate basert på hudfarge

Hammervold synes rasisme er et problem man har sett lenge, men som har blitt enda større i det siste. Hun forteller at da hun var yngre var det ikke like mye snakk om rasisme i media. 

— I dag snakker vi mer om rasisme, og jeg tror det er derfor vi ser mer av det i mediene. Men det gjør også at vi i kommentarfeltene ser hvem som faktisk har disse holdningene, sier Hammervold. 

Jente i sofa
Hammervold tror flere av de som skriver hatefulle kommentarer er unge som ønsker å fremstå som kule. Foto: Hedda Grønbrekk

Hun sier at hun ikke skjønner hvordan det går an å ha så mye hat ovenfor andre mennesker.

— Jeg blir sint og frustrert, og litt lei meg også faktisk. Jeg skjønner ikke hvordan det går an å ha så mye imot noen på grunn av en hudfarge. 

Hun forteller om en kommentar hun så på Facebook der en jente skriver at det ikke er unormalt å være rasist i Norge. Kommentaren skal ha vært under et innlegg som diskuterte rasistiske holdninger. Jenta skal ha skrevet at hun ikke skjønner "hvorfor alle i kommentarfeltet skal prøve å fremstå så mye bedre enn de egentlig er". 

— Det sjokkerte meg veldig. Det er å skjære alle nordmenn over én kam. 

Har opplevd rasisme selv

Hammervold har selv opplevd å se rasistiske kommentarer rettet mot henne på TikTok. Der bruker mange emojier. TikTok-personligheten forteller at hun har sett gorillaer i kommentarfeltet sitt.

— Jeg har fått veldig mye av det, og jeg blokkerer de fleste. 

På tross av kommentarene sier hun at det som regel ikke går inn på henne. 

— De fleste er jo barn. De skjønner kanskje ikke helt hva de skriver.

Saker om innvandring og klima

VG-journalist Xueqi Pang sier at hun også har lagt merke til flere hatefulle ytringer. Både på sosiale medier og i nettavisers kommentarfelt.

— Det er ofte ren stygghet mot de som velger å bruke ytringsfriheten sin offentlig, forteller hun. 

Jente
Pang sier hun forstår frykten man kan ha for å stille i mediene. Foto: Privat.

Ifølge Pang er det ofte saker om temaer som innvandring og klima, men i blant trenger det bare å være en flerkulturell person som uttaler seg om hvilket som helst tema, som vekker slike reaksjoner. Hun sier at det kan virke skummelt for unge mennesker å stille i mediene. 

— Kommentarene er ofte usaklige. De retter seg som regel mot hudfarge og etnisitet, og ikke temaene som diskuteres i saken. 

"W"

Forrige uke måtte flere medier stenge kommentarfeltene sine etter komiker Atle Antonsen var anmeldt for rasisme. Aftenposten skriver at Antonsen beskriver hendelsen som "en trist og ubehagelig sak". Komikeren har fått støtte av flere på TikTok.

— Det er veldig mange kommentarer. Mye av det jeg ser folk skrive er "W", forteller Hammervold.

Hun forklarer hvordan det er vanlig å kommentere "W" om noe man synes er bra. W betyr å vinne. 

Kommentarfelt der mange kommentarer sier W Atle
Kommentarer under en av Hammervolds videoer. I videoen kritiserer hun kommentarer som støtter Atle Antonsen etter han var anklaget for rasisme. Foto: TikTok​

Håper man ikke lar seg skremme

Pang har også opplevd å få rasistiske kommentarer under sine saker som journalist.

— Som flerkulturell har jeg forhåpninger om at man ikke lar seg skremme av hatet. Det er viktig at vi setter egne avgrensninger. Jeg håper også at mediene blir flinkere til å ta avgjørelser når det gjelder å stenge kommentarfelt. Det er vårt ansvar å verne de som stiller i mediene.