Jordmortjeneste Satser på nytt tilbud

Torsdag åpner den første "drop-in" jordmortjenesten i Oslo.

Jordmødre på et kontor
Teamleder og fagansvarlig jordmor Solveig M. Mathisen (f.v), jordmødrene Miriam Eline Naglestad og Karina Rise Sørensen ønsker velkommen til en ny jordmordtjeneste i bydel St. Hanshaugen. (Jordmødrene Merethe Syrdahl, Camilla Damslora og Sibil Halvorsen ikke til stede). FOTO: Åsne Eriksen Skaugen

Fra og med torsdag åpner bydel St. Hanshaugen en splitter ny tjeneste. Tilbudet går ut på at damer over 24 år kan komme innom og ta opp alt innen kvinnehelse. De under 24 år har muligheten til å benytte seg av helsestasjon for ungdom. 

Teamleder og fagansvarlig jordmor Solveig M. Mathisen forteller at de er både glade og stolt over at de får gjøre dette.

Ønsker å dekke alt innen kvinnehelse

De seks jordmødrene Solveig Mathisen, Miriam Eline Naglestad, Karina Rise Sørensen, Merethe Syrdahl, Camilla Damslora og Sibil Halvorsen ønsker å tilby en bred tjeneste som favner alt innen kvinnehelse.

– Hensikten er at det er et gratis tilbud der man kan ta opp alt innen kvinnehelse. Jordmødre har mye kunnskap innen kvinnehelse, og vi har et stort fokus på psykisk helse, sier Mathisen.

Mathisen, Naglestad og Sørensen omtaler det ferske tilbudet som lavterskel, praktisk, lettvint og tilgjengelig.

– Om det er noe man lurer på er det også åpent for telefonsamtaler under åpningstidene, sier Mathisen.

De tilbyr veiledningssamtale om alt innen kvinnehelse, familieplanlegging, prevensjonsveiledning, innleggelse av langtidsvirkende prevensjon, samtale om overgangsplager, samtale før og etter abort, ekstra svangerskapskontroll, samtale om fødselsangst, kvinnehelse i barseltid, seksuell helse, psykisk helse, familiestøtte og gratis livmorhalsprøve (celleprøve og HPV-test fra livmorhalsen).

– Vi ønsker å forebygge uønskede svangerskap, og ønsker å utgjøre en forskjell. Det å ta abort kan føles ensomt, og da kan det være greit å bearbeide opplevelsene. Står man i en situasjon, kan man ta en prat med oss og få hjelp til å gjøre en vurdering, forteller Mathisen, og legger til at de kan hjelpe med å henvise videre.

God respons

Mathisen omtaler jordmødrekollegaene som positive til å prøve ut nye ting.

– Det er veldig gøy å jobbe med engasjerte folk som brenner for faget. Vi er veldig samkjørte om hva vi ønsker, og gleder oss til å dra lasset sammen. Planen er å ha tilbudet åpent en dag i uka, se behovet og evaluere til sommeren. Responsen har vært udelt positiv. Vi er veldig fornøyde med at vi har fått rom fra den øvre ledelsen til å prøve ut dette, sier Mathisen.

– Vi har fått veldig god kollegial respons, legger Naglestad til.

– Vi håper at folk benytter seg av tilbudet, smiler Mathisen.

Lettere å oppsøke hjelp

Camilla Lindahl og Frida Haugen studerer fysioterapi på 3. året. 

– Jeg tenker umiddelbart at det er et bra tilbud, sier Lindahl.

Haugen tror det kan bli lettere for folk å ta kontakt hvis de har spørmål.

Fra venstre: Camilla Lindahl (21) og Frida Haugen (23) synes det virker som et bra tilbud. FOTO: Åsne Eriksen Skaugen

– Det at man bare kan stikke innom, uten å måtte sette opp en time til gynekolog for eksempel, er bra. Det blir kanskje lettere å oppsøke hvis det er noe man lurer eller er usikker på.

– Så lenge folk benytter seg av tilbudet, virker det veldig positivt, avslutter hun.

Stikkord