Selger sykler til kjendiser
Tommy Storhaug restaurerer ødelagte sykler fra garasjen sin og selger dem til folk på Instagram. – Det er viktig å ta vare på gamle ting, sier han.
På instagramkontoen Wastebikes finner man sykler i alle former og farger. Den ene modellen etter den andre er blitt restaurert og solgt til mange glade kunder.
Blant dem finner vi artistene Unge Ferrari og Chirag fra Karpe.
– De er utrolig hyggelige, og sprer ordet om gjenbruk av sykler videre, forteller grunnlegeren av Wastebikes.
Bak konseptet står nemlig sykkelentusiasten Tommy Storhaug. Han forteller Journalen om en stor lidenskap for sykler og miljø.
Ta vare på ting
– Det hele startet med at jeg hadde lyst til å gjøre noe bra for ungdom og miljøet. Jeg har alltid vært opptatt av å ta vare på ting, forteller Storhaug.
Han har jobbet mye med ungdom og skatemiljøet, og alltid tatt i bruk sykler.
– Det ligger godt i hjertet det å bygge opp og restaurere gamle sykler til fungerende nydelige sykler i dag.
Storhaug har skrudd mye. Han har restaurert biler og motorsykler i alle år, men han har alltid hatt en spesiell kjærlighet for sykler. Etter å ha bygget noen kule modeller til seg selv og sønnen sin, merket han raskt at folk ble interessert.
– Vi ble nesten stoppet på gata og spurt om å selge. Wastebikes har holdt på siden 2016. Det har vært et hobbyprosjekt som jeg har drevet med på siden. Det er et veldig koselig prosjekt, sier Storhaug.
Til daglig jobber han også som sykkelmekaniker.
God hjelp
Storhaug forteller at ordet om Wastebikes spredte seg raskt på gata.
– Barneverntjenesten fikk nyss i prosjektet, og begynte å sende meg litt ungdom som sleit. Det er kjempetrivelig, sier Storhaug.
Elin Mangnes, avdelingsdirektør i Barne- og familieetaten, sier til Journalen at det er godt for ungdom å arbeide med noe fysisk.
– For veldig mange ungdommer vil det være nyttig og fint å delta i et sånt prosjekt der man deltar i et arbeid som går på å restaurere gamle, ødelagte ting til noe fint og velfungerende.
Dette kan nemlig skape trygghet og mestringsfølelse, som de ellers ikke har.
– Vi er opptatt av at innsatsen treffer ungdommens individuelle behov for oppfølging, hvordan foreldrene møter ungdommen, skole, venner og ikke minst fritid. Mange ungdommer som vi møter har utfordringer knyttet til skole, og for noen vil det være veldig viktig å finne en arena for mestring.
Bærekraftige sykler
I dagens samfunn blir mange produkter produsert så billig som mulig, og solgt så dyrt som mulig, for å maksimere profitt. Dette er et problem ifølge Storhaug.
– Det er mye søppel. Dyre sykler som bare holder én sesong. Det er ikke like mye fokus på kvalitet som skal vare, og det er jo ikke bra for planeten vår.
Fra dette problemet stammer også filosofien til Wastebikes.
– Vi skal ta vare på det gamle så det ikke blir kasta. Alle syklene her blir demontert til ramme og gaffel, også bygger vi dem opp igjen til kvalitetssykler som skal vare så lenge som mulig.
– Hvor finner du alle syklene?
– Det er vanskelig. Alt fra Ebay og Finn, til Facebook og loppiser. Bakgårder, garasjer og gamle låver. Jeg har også en liten sykkelpant hos meg, så jeg får mange folk som ringer meg hvis de har en sykkel.
– I klesbransjen koster brukte klær mer enn nye. Er det sånn med sykler også?
– Det er ikke sånn hos meg. Jeg prøver å holde prisen nede. Jeg vil bare vil at de syklene jeg lager skal få et godt liv og trille rundt i gatene. Og de skal vare omtrent livstid.
Drømmen
Wastebikes startet i garasjen til Storhaug, og der holder det på enda. I fremtiden drømmer han om å åpne et lite verksted med en butikk i byen.
– Det hadde vært gøy, men det er jo fantastisk dyrt. Så lenge dette bare er et koseprosjekt så blir det nok i verkstedet hjemme, sier Storhaug.
– Tror du godt håndverk er en døende art?
– Jeg er redd for det, men jeg håper at den trenden snur. Det er trist å se gamle gode ting havne på dynga.
Det som holder Wastebikes gående er gleden han ser hos mennesker.
– Alle er blir så glade og fornøyde, det er utrolig koselig, avslutter han.