Språkkafé reduserer ensomhet før jul
I juletider er mange ensomme. Det merker de på Språkkafeen i Misjonssalen, hvor flere og flere har møtt opp de siste ukene.
Hver tirsdag arrangerer Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) språkkafé i Misjonssalen i Oslo. Der kan man komme for å snakke, være sosial og treffe nye mennesker, og hvem som helst kan møte opp.
– Egentlig er det for å hjelpe folk som ikke har norsk som morsmål å bli bedre i språket, men det sosiale har blitt en vel så viktig kvalitet ved det.
Det sier Trine Josdal. Hun var leder for kafeen i fem år, og nå er hun med som frivillig.
– For meg som kommer fra en liten bygd var det en stor overgang å flytte til Oslo. Denne språkkafeen har vært viktig for meg også, fordi jeg har kunnet komme hit og ikke føle meg ensom, forteller hun.
Mange gruer seg til jul
Ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos for Frelsesarmeen gruer en av fire nordmenn seg til jul. Mange har lett for å føle seg mer ensomme rundt høytider, og spesielt jul.
Arrangørene av KIA Språkkafé kan informere om at de har opplevd en tydelig økning i antall deltakere de siste ukene. De oppmøtte er studenter, flytninger, mennesker med høy utdannelse som kommer for å jobbe og folk som kommer grunnet familiegjenforening.
Josdal forteller at de fleste bruker kafeen som en sosial arena. Mange bor og har kommet til Norge alene. De fleste sier at språkkafé er det eneste stedet de får snakket norsk uten om på norskkurs.
– Vi nordmenn snakker jo ikke med andre på bussen, for eksempel. Mange som kommer hit, kommer fra rause, sosiale og "varme" kulturer, og opplever å bli sett rart på hvis de prøver å ta kontakt med noen her.
Derfor blir dette en av få sosiale arenaer for dem.
– Mange av dem kan komme hit og si at de allerede har vært på tre andre språkkafeer samme dag. Det sier noe om behovet for det, sier hun.
Vil lære normer og regler
Mulham flyttet til Norge fra Syria for nesten fem år siden. Han ønsker ikke å stå fram med etternavn, men kan fortelle at han deltar på kafeen for første gang. Han bor alene, og har ikke mange bekjente i Oslo.
– Jeg har møtt opp for å snakke med andre, og for å føle meg mindre ensom, forteller han.
Mulham vektlegger også at han synes slike tiltak er viktige for å integrere dem som kommer til Norge.
– På språkkurs lærer vi språket, men ikke normer og regler i det norske samfunnet. På aktiviteter som dette kan vi snakke med nordmenn som kan lære oss det, og på den måten slipper vi misforståelser.
– Bra for den psykiske helsen
Delatker Nirajan Karki fra Nepal trekker fram mange fordeler ved tiltaket.
– Jeg blir mer selvsikker, og får snakket med og blir kjent med nye mennesker. Det er også spennende å lære om andre kulturer og språk, forteller han.
Karki jobber innen IT, og sitter mange timer foran skjerm hver dag.
– Jeg elsker å komme hit, for da friskner jeg til. Det er bra for den psykiske helsen min fordi jeg får noen å snakke med, avslutter han.