Sprer turglede på sosiale medier
Venneparet Karianne Kellerstam (49) og Torild Næss (49) synes det mangla nøyaktige turbeskrivelser på sosiale medier. For fire år siden bestemte de seg for å gjøre noe med det.
De har vært venninner siden barneskolen, gått på friidrett sammen, bor i samme omrpde og har barn som er like gamle. Torild Næss og Karianne Kellerstam har fulgt hverandre gjennom hele livet. Nå har hobbyen deres ført til mange tusen følgere på sosiale medier.
Venninnene har siden de var små vært over middels glade i å gå på tur.
– Vi har fått turglede gjennom morsmelka begge to, sier Karianne lattermildt.
Noe som manglet
Damene synes det manglet gode og nøyaktige turbeskrivelser på sosiale medier. Derfor opprettet de kontoer på Instagram og Facebook der de deler lange tekster om hvilke stier du skal gå, hva du skal se etter på turen og fine beskrivelser av naturen. Kontoene kaller de for "Turvenninner".
– Konseptet med turvenninner er at hvert innlegg forteller deg om en tur og akkurat hvor du skal gå. De kan følge våre fotspor, sier Karianne.
– Det er en slags guide, sier Torild.
Karianne forteller at de bruker nesten to dagsverk på et innlegg. Nå som det er det damene kaller mørketid, legger de ut rundt én post i uka. Om sommeren og i ferier kan det bli opp til fire innlegg på én uke.
Både Instagram- og Facebookprofilen til Turvenninner drysser det at flotte bilder av all slags natur. Siden jentene både er fra og bor i Oslo er de opptatt av å finne de nærme perlene, så mange av turene blit gått i Oslomarka. Særlig Nordmarka, Østmarka, Krokskogen og Bærumsmarka er mange av innleggene på sosiale medier fra.
– Vi synes alt av natur er fint. Vi ble litt lei av de å gå de samme turene, så vi ville finne perler, gjerne de som var nærme. Dette ville vi dele med andre, sier Torild.
Likevel er de begge glade i å gå i fjellheimen også, og har tilbrakt mange helger og ferier andre steder enn i Oslo for å gå turer.
Mye sammen
Når journalisten spør om de er mye sammen på fritiden svarer de "ja" nesten helt på likt. De fniser og forteller at de ennå ikke har gått lei av hverandre.
– Torild er en veldig god venn, og er fin å få støtte av, svarer Karianne og gir venninnen et varmt blikk.
På sosiale medier forteller Torild og Karianne at de får mye respons, og den er utelukkende positiv.
– Vi har aldri fått noen negative tilbakemeldinger, sier Torild.
Karianne tuller og sier at det hadde de ikke tålt.
– Vi får mange kommentarer, og mange sender meldinger og vi prøver å svare på alle, sier Karianne.
De forteller at de ikke bruker penger for å sponse innleggene, så når folk kommenterer og liker hjelper det dem for å nå ut til folk.
– Det som møter oss er gjensidig turglede, men også folk som av ulike grunner ikke kan dra på turer selv, sier de får vært med tur gjennom å se på bildene, forteller Torild.
Budskapet
Hovedbydskapet til Turvenninner er å beskrive turer, men de er enige om at de inspirerer folk til å prøve nye turer og komme seg ut på tur.
– Budskapet er å spre turglede, og få flere ut i naturen. Vi ser på folkehelsa som veldig viktig, sier Karianne.
– Sånn sett føler jeg vi hjelper samfunnet, svarer Torild.
Mot slutten av intervjuet kommer Turvenninnene med noen tips til turglade studenter som er nye i Oslo, og ikke har bil.
– Å ta t-banetur til vettakollen og fuglemyrshytta er lett å finne fram til. Der er det veldig fin utsikt!, sier Karianne.
Torild forteller at det er mange utfartssteder på t-banestopp i Oslo. Som Skullerud og Frognerseteren blant annet.