Studentene merker prisøkningen
«Krymplflasjon» er en type prisøkning som har fått mye kritikk den siste tiden. Studentene merker prisøkningen mest når de skal handle mat.
– Det er kynisk, sier Ken Bowitz.
– Det er ikke så synlig, legger Marte Berg til.
De studerer barnehagelærer ved OsloMet. Mellom eksamenslesinga reflekterer de over prisøkningen.
Dyrere handleturer
Når matvarene minker i vekt, men prisen forblir den samme, er det ikke like lett å oppdage prisøkningen på de enkelte varene.
Bowitz forteller at han handler inn mat en gang i uka for å spare penger. Likevel har han merket at Ukeshandlinga har blitt dyrere. På en uke kan han bruke 1000kr på mat. Han forteller at han er blitt mer oppmerksom på pris, og enda mer konsekvent med ukeshandling.
– Jeg har slutta å handle sulten, forteller han.
Mer bevisst
Sammen med samboeren sin bruker Berg rundt 1000kr i uka på mat. I starten brukte de 6-700 i uka. Hun har blitt mer bevisst på prisøkningen, og det er enkelte matvarer som nedprioriteres på handleturene.
– Jeg spiser mindre kjøtt, forteller hun.
Hun passer også på å bruke opp alt hun kjøper inn.
Fremstår uærlig
Audun Lien studerer elektrokikkingeniør ved OsloMet. Han forteller at han har merka prisøkninga, men ikke tenkt så mye over krymplflasjon.
– Det er en fin måte å gjømme det på, sier han
Lien forteller at det framstår som veldig uærlig når matprisene øker på denne måten.
– De sniker det inn uten at man ser det, sier han.