Studentenes tips for mindre skjermbruk
Journalen møtte studenter på OsloMet, og spurte dem om de hadde noen gode tips til hvordan du kan kutte ned på skjermbruken.
Vi går nå inn i årets mørkeste periode. Det er mørkt når du står opp. Det er mørkt når du kommer hjem. For mange blir det naturlige dagslyset erstatter med et falskt lys – gjennom skjermen.
Sperregrenser
Ved et av de mange bordene i bygg P48 sitter Tora Brøyn (24). Hun kommer med flere gode tips til hvordan du kan kutte ned på skjermbruken.
– Legg mobilen i veska eller i sekken. Jeg tror det er smart å ikke ha mobilen så lett tilgjengelig. Da krever det litt mer av deg for å finne den frem, og da ender det kanskje opp med at du ikke gidder å ta den opp i det hele tatt.
– I tillegg kan det være smart å sette sperregrenser for de appene du bruker mest tid på, legger Brøyn til.
Rastløshet og ukonsentrasjon
Journalen spør Tora Brøyn om hvor mye tid hun bruker foran skjermen. Ved kun noen få tastetrykk finner Brøyn ut at hun bruker omtrent fem timer foran mobilen hver eneste dag.
– Oj! Det var jo en del, ler Brøyn.
Videre forteller Brøyn at hun tror årsaken til den nokså store skjermbruken kommer av blant annet rastløshet og ukonsentrasjon.
– I tillegg er jo mobilen veldig praktisk også. Eller, jeg liker å tro at den er prakstisk i alle fall, sier Brøyn med et smil om munnnen.
Veldig tidsfordrivende
En som også bruker en del tid foran skjermen er Ask Hundhammer Christiansen (20).
– Det blir jo fort rundt åtte timer om dagen foran skjermen, sier Christiansen.
Christiansen legger til at det er mest på grunn av appene TikTok og Twitter at skjermtiden blir såpass høy.
– Det er veldig tidsfordrivende. Det er lett å bli sittende å scrolle hvis jeg kjeder meg. Da går det fort mye mer tid enn jeg tror.
– Les bøker
Selv skulle Ask Hundhammer Christiansen ønske at han var flinkere til å legge vekk mobilen. Han har derfor forsøkt å finne gode tips som kan hjelpe han selv, og andre, med å være mindre foran skjermen.
– Mitt beste tips er rett og slett å begynne å lese. Det er mye bedre å lese gode bøker, enn å sitte foran skjermen. Et annet tips er å være i aktivitet. Da glemmer du fort mobilen, avslutter Christiansen.
(Gjør oppmerksom på at både journalisten og intervjuobjektene studerer på OsloMet.)