Gardistene er ikke bekymret
Vi får stadig høre om den spente situasjonen i Europa, og i forrige uke ble det kjent at forsvaret øker beredskapen i Norge. Hvordan påvirker dette de vernepliktige i Oslo?
– I Garden preger det ikke hverdagen vår noe spesielt, forklarer Tobias Remmen Pettersen.
Han er Gardist og Avdelingstillitsvalgt i Hans Majestet Kongens Garde. Pettersen forteller at beredskap ikke er noe nytt for dem. Gardistene utfører nemlig et skarpt oppdrag hver dag når de står vakt ved de kongelige residenser.
Merker at man er nyttig
Selv om situasjonen i Europa og økt beredskap i Norge ikke påvirker gardistene direkte, er det flere som reflekterer over meningen med verneplikten.
– Man merker at det er nyttig at man er her, sier Gardist Pettersen.
Han forteller at befalet er flinke til å få de vernepliktige til å forstå at de skal utføre et skarpt oppdrag. Pettersen synes det føles mer viktig og seriøst når de bruker situasjonen i Europa som eksempel. Likevel har han ikke fått inntrykk av at de vernepliktige er blitt skeptiske.
– Det er ingen jeg har snakket med som bekymrer seg, forteller han.
Gardist Pettersen tror beredskapsøkningen virker mer alvorlig fra utsiden av forsvaret. Han forteller at det er naturlig at mange opplever det som noe nytt og stort, men at det ikke nødvendigvis skaper like mye bekymring for de som er inne i forsvaret.
Ser hvorfor man har et forsvar
Gardist Regine Gotaas synes ikke situasjonen i Europa gjør det skummelt å være vernepliktig.
– Det er en helt vanlig førstegangstjeneste, sier hun.
Gardist Gotaas forteller at hun synes det øker motivasjonen for tjenesten når man forstår viktigheten av å ha et forsvar. Hun sier at man blir mer oppmerksom på hvorfor man gjør det man gjør.
– Personlig synes jeg det er en mer spennende hverdag når man ser hvorfor man har et forsvar, forklarer hun.
Gardist Pettersen synes det er viktig å være vernepliktig uansett, men at viktigheten kommer mere frem når det skjer ting i verden.
Annerledes situasjon
Gardist Nora Lyngmo er kompanitillitsvalgt i 1. gardekompani. Hun forklarer at det er nok andre avdelinger som merker større forskjell etter beredskapsøkningen.
Gardist Lyngmo forteller at det likevel var noen medsoldater som ble stresset da meldingen om økt beredskap kom.
– Vi ble usikre på om det kom til å påvirke oss, forteller hun.
Gardist Lyngmo merker at hun selv er mer motivert for tjenesten nå.
– Vi må bare fortsette å løse oppdraget vi skal løse, sier hun.