Young Royals: - Viktig uansett legning

Tirsdag var sesong to av serien "Young Royals" ute på Netflix. Den naturlige, men viktige representasjonen av skeive unge har vekket positive reaksjoner.

jente ser sesong to av young royals
Seerne hadde ventet i flere måneder på sesong to av suksess-serien.

– Jeg liker at serien har en orginal storyline, samtidig som den også minner litt om SKAM, mener student Madelen Hessen. 

Hessen hadde gledet seg til den nye sesongen - helt siden hun var ferdig med forrige. Hun mener "Young Royals" vil engasjere mange, og at serien er lett å relatere til. 

Student intervjuet ute november
Madelen Hessen tror serien har blitt så populær, fordi den følger en spennende, dramatisk og utradisjonell kjærlighetshistorie. Foto: Synne Talberg Berger

Altså treffer den målgruppen midt i blinken. Hessen påpeker at hun synes serien både er kjempefin og kjempeviktig. 

Mangel på skeive karakterer 

I tillegg til å handle om klassisk ungdomsdrama, setter serien også fokus på homofili. At slike serier finnes, er viktig for hele samfunnet. Synlighet og representasjon i media er nødvendig, både for skeive og ikke-skeive. Det vil bidra til åpenhet og aksept, og samtidig gi ikke-skeive en bredere forståelse av hva det innebærer å være skeiv. 

Nils Petter Strømmen er medieforsker og seniorrådgiver i Kantar. Han mener norske medier fortsatt har en lang vei å gå når det kommer til skeiv representasjon. 

Medieforsker pressebilde
Nils Petter Strømmen mener vi i Norge liker å tro vi er flinkere på skeiv representasjon, enn vi egentlig er. Foto: Privat.

– Det er fortsatt altfor få skeive karakterer i norsk film og TV-serier, i forhold til hvor stor andel av publikum dette faktisk gjelder, sier Strømmen. 

Lett å kjenne seg igjen

Hvordan skeive representeres i media, må gjøres på en måte som appelerer til unge. En av grunnene til at "Young Royals" har blitt så godt mottatt av målgruppen, er fordi de får til akkurat dette. Madelen Hessen setter pris på en serie med fokus på skeive unge, og at det gjøres på en naturlig og uanstrengt måte. 

– Noen serier kan gjøre en veldig stor greie ut av at hovedrollene er homofile, men i "Young Royals" er det så naturlig. Og det tror jeg er viktig for at folk lettere skal kjenne seg igjen i serien, mener Hessen. 

Også Strømmen er enig i denne observasjonen. At hovedproblematikken ikke baseres rundt det å være skeiv. 

– Det fine med "Young Royals" er at det ikke er den generelle aksepten i samfunnet som problematiseres mest, bekrefter Strømmen. 

Netflix treffer de unge 

Tirsdag forrige uke var det mulig å streame sesong to på Netflix. I dag ligger "Young Royals" på andre plass over de mest populære seriene i Norge. Unge bruker ofte de internasjonale strømmetjenetene og mediene, fremfor de norske. Student Hessen kan fortelle at hun som oftest benytter seg av Netflix, da det er der hun opplever å finne de mest relevante seriene og filmene. 

Young Royals på topplisten
Young Royals har ligget på topplisten i Norge, helt siden lanseringen forrige uke. Foto: Skjermbilde Netflix.no

Medieanalytiker og forsker Strømmen sier at de unge i stor grad oppsøker utenlandske plattformer, når de er ute etter underholdning. I Norge er Netflix den største og mest populære strømmetjenesten. Spesielt blant unge. 

– Det ligger et stort ansvar hos norske produsenter og TV-kanaler, særlig NRK og TV2, å lage innhold som oppleves relevant og attraktivt for norsk ungdom, poengterer Strømmen. 

Han mener en av tingene Netflix treffer på, er hvor gode de er på mangfold. Også når det kommer til kjønnsidentitet- og seksualitet. 

– Det finnes allerede så mange serier som handler om den klassiske hetrofile kjærlighetshitorien, og det er ikke gjenkjennelig for alle, avslutter Hessen.