Idrett trenger ikke koste skjorta
Mange foreldre sliter med å betale for barnas idrett. I en ellers dyr hverdag, finnes det aktivitetstilbud i Oslo som ikke øker forbruket.
– Nå er det fem minutter til gutter og jenter fra årskull 2017 og 2018 skal starte!
– Hvis du ikke har hentet startnummer, kan du hente det i det lille hvite teltet nå.
– Vi ber alle foreldre om å la barna gå alene inn i startområdet.
Høyttalerbeskjedene runger over Sognsvann Snøpark denne torsdagskvelden i januar. Funksjonærene under kveldens renn har mye å holde styr på, og beskjedene må gjentas flere ganger.
Fokus på billigere tilbud
Nå som mye i samfunnet har blitt dyrere, kan småbarnsfamilier få problemer. Fokuset på billigere tilbud i barneidretten har derfor blitt større, og flere steder i Oslo kan barna få oppleve idrettsgleden helt gratis.
TV2 lagde i 2022 en undersøkelse for å kartlegge idrettsaktivitet blant barn i Oslo. 72 lag har deltatt i undersøkelsen og funnene viser at nesten halvparten av idrettslagene opplever at foreldre har utfordringer med å betale for at barna kan delta. Dette til tross for at avgiftene til åtte av ti av idrettslagene ikke har økt de to siste årene.
– Når utgiftene til mat, strøm, transport og renter spiser opp familiens inntekter, vil stadig flere foresatte finne det umulig å la barn og unge delta på idretts- og fritidsaktiviteter, sier Magne Brekke, generalsekretær i Oslo idrettskrets til TV2.
Brekke forteller videre at det er et tydelig skille mellom Oslo øst- og vest. Han mener at utviklingen som skjer i samfunnet nå fører til at forskjellene øker. Tall fra SSB viser også at barn fra vestkanten er mest aktive i Oslo.
Et renn for alle
Lyden av ski som skjærer på snøen sprer seg over Sognsvann. De gule refleksvestene på skiløpere og funksjonærer lyser opp stadioent, på en ellers mørk vinterkveld. Lyn Ski sitt årlige gratis barneskirenn har blitt en tradisjon for flere. Rennet er et lavterskeltilbud hvor idrettsgleden er viktigere enn pallplassering og tidtaking.
– Poenget er å gi et tilbud til alle de som ellers ikke er aktive i idrett eller langrenn spesielt, forteller daglig leder i Lyn Ski, Annik Bjørndal.
– Egentlig kunne vi bare hatt en kasse med startnummer eller skrevet det i panna på barna, fortsetter hun.
Likevel synes Bjørndal det er viktig at barna får oppleve hvordan et skirenn er, med startnummer og puljeinndeling.
Med over 700 påmeldte fra byens mange deler, ble torsdagens renn en suksess. Alt fra paparazziforeldre til foreldre som ikke ville gi slipp, fylte opp sidelinjene, til tross for høyttaler-beskjedene om å gi plass til skiløperne.
Engasjerte foreldre
To Lyn-luer hopper opp og ned i snøen. En lue med dusk, og en uten. Jakob Mikael Sem Siler og Nicolai Gråbøl-Undersrud skal straks kaste seg ut i skiløypa når Journalen snakker med dem. Guttene skal gå rød løype, på omtrent 700 meter. Dette er skirennets nest lengste løype.
Journalen spør guttene om de er klare for å begynne å gå, og begge roper i kor:
– JAAA!
– Vi skal gå i 92 000 kilometer i timen.
Sammen med guttene står to glade foreldre.
– Jo, hva synes vi om arrangementet? Vi synes det er kjempefint, sier Vidar Sem.
– Ja, veldig fint, nikker Harald Gråbøl-Undersrud.
Fedrene synes at det er bra at det arrangeres renn som er åpne for alle, og ikke bare klubbmedlemmer. Dette er engasjerte idrettsforeldre, og de begynner å fortelle om viktigheten av barneidrett. Da forsvinner guttene tilbake til snøleken, for dette ble for kjedelig.
– Det er økonomi og det er prioritering. Det gjelder å finne en god balanse mellom det å ha tid til frilek, skole og organiserte aktiviteter. Men litt faste aktiviteter må det være, for det er altfor lite aktivitet på skolen, sier Sem.
Premier til alle
Ved målstreken venter det både premie og saft. Gjennom snøen som daler ned kan man se de store øynene til barna i det de mottar premien. En lilla matboks blir trygt plassert i barnas små hender, og de setter kursen mot det store hvite teltet fylt med kaker og vafler.
Foreldrenes dugnadsinnsats er stor, og gjør barnas skirenn komplett. Lukten av nystekte vafler og sjokoladekaker drar dem mot mål.
Er her to til tre dager i uka
Det finnes flere gratis idrettstilbud i Oslo. På Stovner ligger Liabakken Skisenter og BUA avdeling Stovner, og de er inne i sin høysesong.
Det knirker under skoene og river i neseborene denne formiddagen. Liabakken Skisenter har akkurat satt i gang heisen og sola lyser opp gjennom de snøkledde trærne.
Lukasz og sønnen Kazio Komorowski ankommer skibakken tidlig. Det tar ikke lang tid før man legger merke til dem. Snøen fyker rundt dem når de suser ned bakken, og skrenser rett før de sklir bort til heisen. Den lille familien er klar for en ny tur.
– Når det passer er vi her to til tre ganger i uka, forteller en fornøyd Lukasz.
Skiene til sønnen skraper mens de sklir nedover snøen, synet av den hvitkledde bakken gjør han utålmodig. På spørsmål fra Journalen svarer Kazio at han er veldig glad for å kunne komme hit og stå på ski, før han forsvinner ned bakken.
I en rapport laget for Kulturdepartementet og Norges idrettsforbund fra 2020, kom det frem at det i flere idretter er et unødvendig høyt ambisjonsnivå på utstyr.
Hovedfunnene i rapporten er at den årlige gjennomsnittskostnaden ved deltakelse i idrett er på 3600 kroner for niåringer. For femtenåringer har denne summen økt med 6000 kroner. De viktigste kostnadsdriverne her er utstyr, bekledning, samt arrangementskostander.
BUA er en er en nasjonal ideell organisasjon som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter, uten å øke forbruket ved å kjøpe nytt utstyr. På Stovner ligger BUA i tilknytning til bakken, så her er det bare å spenne på seg skiene og skli rett bort til skiheisen. Både skiutleien og skiheisen er gratis, noe som gjør en ellers dyr aktivitet mer tilgjengelig for flere.
Familien har benyttet seg av utlånstilbudet hos BUA, som du også kan finne flere steder i landet.
– Det er gode ski. For barna er det et veldig bra tilbud, men for meg er det kanskje en litt kort bakke, forteller Lukasz med et smil.
Populært tilbud
Inne i varmestua møter Journalen Andreas Melkeraaden og Niruththan Senthilvasan, som styrer bakken og BUA denne solfylte dagen.
– Det er mange barnefamilier og ungdommer som kommer hit, så mange har lært seg å stå på ski her, forteller Melkeraaden.
– Det er veldig stor pågang her januar i januar og februar, så dabber det litt av i mars og april, så fort fotballen og sånt starter opp igjen, legger Senthilvasan til.
Journalen fikk bli med inn i BUA, og det var ikke mangel på folk den dagen heller. Både inne og utenfor sto det folk i kø.
– Det er stor etterspørsel, nå har vi for eksempel heller ikke flere slalåmstøvler til voksne. Alt over størrelse 40 er utlånt, legger Senthilvasan til.
Når Journalen er på tur ut, kommer en far inn i BUA og spør om ski til sønnen sin. Til deres store skuffelse forteller Senthilvasan at alle små slalomski allerede er utlånt. De blir bedt om å komme tilbake en annen dag, men takker blidt for hjelpen.