Ønsker alkoholfrie alternativer

Flere drikker etter pandemien. Samtidig ønsker mange unge å holde seg edru.

En mann som står i baren
Ti prosent av studenter oppgir å ikke drikke alkohol. Foto: Einar Nygaard.

 – Det eneste jeg vet, er vi hadde rett på siste spørsmål! 

Det er quiz på Samfunnet Bislet, og noen gutter har gått ut for å ta seg en røyk. Lighteren går på rundgang mens de diskuterer spørsmålene. 

Nede i Samfunnets lokaler er det stappfullt av studenter. Køen til baren vokser. Ølglassene tappes og leveres raskt ut. Dette har bartenderen gjort mange ganger før. 

En jente som jubler med hendene over hodet.
Hver onsdag arrangeres quiz på Samfunnet Bislet. Foto: Einar Nygaard.

Ferske tall fra SSB viser at én av fire unge oppgir å drikke alkohol minst én gang i uken, sammenliknet med én av fem i 2021. Selv om 2021 var et år preget av pandemi og stengte dører, var også tallene før nedstengningen lavere enn vi ser nå. Det overrasker forskerne.

– Den totale trenden til nå har vært at alkoholbruk går ned. Tendensen er at unge drikker mindre, sier Willy Pedersen.

Han er forsker ved OsloMet, og ekspert på utviklingstrender. 

– Hvis det er sånn at alkoholforbruket går opp, kan det være et resultat av endringer i kulturmønstre. Det kan være en reaksjon på åpningen etter pandemien og et resultat av at restriksjonene ble tatt bort. 

Men selv om alkoholkonsumet kan se ut til å være økende, er det mange som velger å trosse statistikken. Trender som NoLo florert i sosiale medier den siste tiden, og undersøkelsen UNG2023 viser at 27 prosent av unge ofte velger alkoholfrie alternativ. Spesielt i januar er det mange som velger å ta en såkalt hvit måned, og avstå fra alkohol.

Hva er NoLo?

  • Står for "No or Low Alcohol"
  • Har blitt en trend på TikTok
  • Handler om å drikke alkohol med lavere eller ingen alkoholprosent

­­– Jeg drikker alkohol, ja. Han er mer fornuftig enn meg, ler Sigurd Sjåvik. 

Han viser til kompisen som sitter ved siden av ham i en av sofaene på Samfunnet. Marius Sakkestad driver med karate på internasjonalt nivå, og drikker derfor ikke alkohol i sesong. 

– Ja, men når jeg først begynner tar jeg deg igjen, svarer Marius. 

To gutter som sitter i en sofa
Marius Sakkestad og Sigurd Sjåvik. Foto: Einar Nygaard.

Sakkestad avstår fra alkohol på grunn av idrett, og synes det er helt greit å ikke drikke. Likevel medgir han at man går glipp av litt sosialt. 

Kameraten Sjåvik forteller at eventuelle kutt i alkoholen motiveres av økonomien. Likevel understreker han at helse også spiller en rolle. 

Sjåvik og Sakkestad er ikke alene om å motiveres av helse. VG skrev nylig om at flere unge velger bort alkoholen, mye grunnet helse og opplevelsen av å ha kontroll.

– Men alkoholen tar bort litt filter, og det kan være deilig å lene seg tilbake, forteller Sjåvik.

– Jeg har opplevd å bli stilt til veggs

Lars Åge Stavran hopper høyt med beina sammen, og er nesten i lotusstilling i luften.
Lars Åge Stavran mener man kan ha det gøy uten alkohol. Foto: Einar Nygaard

En som har valgt å avstå helt fra alkohol, er student og musiker Lars Åge Stavran. For ham handler det om flere ting, blant annet at han har tatt valget sammen med venner. 

– Det er lettere å avstå når man er flere, sier han. 

Stavran har aldri vært særlig begeistret for alkohol, men forteller at det også er ulemper ved å ikke drikke. 

Et portrettbilde av Lars Åge i profil. Han har bart og har på seg en caps.
Lars Åge Stavran. Foto: Einar Nygaard

– Jeg merker som student at det er mange sosiale ting hvor alkohol står i sentrum. Det blir vanskeligere å la seg rive med om du ikke drikker. Jeg har opplevd å bli stilt til veggs. Du må på en måte forsvare deg, men det klandrer jeg ingen for. Det er jo et unormalt valg, forteller han. 

– Det går en grense, når folk blir veldig fulle og det ikke gøy lenger. Da drar jeg hjem, sier han og flirer. 

Musikeren tar seg gjerne en fest, og erklærer seg selv som en alkoholfri ølkjenner. Han forteller at det er mange gode alkoholfrie varianter der ute, og mener man burde unne seg litt ekstra dersom man avstår fra å drikke alkohol. Det er han ikke alene om. Vinmonopolet meldte rekordtall for alkoholfrie drikkevarer i 2022. 

Vil ikke bare dra på bar

Runde to begynner igjen, og quizmasteren stiller første spørsmål. Det hysjes i rommet for å høre hva han spør om. 

– Hva heter stoffet som gjør planter grønne? lyder stemmen over høyttalerne. 

Knapt før han er ferdig begynner praten igjen, og på flere bord lener de ivrige skribentene seg umiddelbart over arket for å skrive ned svaret. 

Mange av studentene Journalen prater med denne kvelden er åpne for å gjøre annet enn å gå på bar, men opplever at det er få andre steder å møtes. Seks av ti studenter etterlyser flere alkoholfrie aktiviteter, viser SHoT 2022

– Mesteparten av stedene det skjer ting er barer. Jeg kan dra på andre arrangementer, men da må det skje ting. Sånn sett er det mer lavterskel å bare sette seg ned og ta en øl, sier Solveig, som studerer for å bli maskiningeniør. 

Mange unge mennesker som sitter rundt bord
Åtte av ti oppgir at de føler på drikkepress i fadderuka. Foto: Ellisiv Østrem

Fadderuke til besvær

At alkohol har blitt en naturlig del av samværet, blir tydelig under fadderuken. Tall fra 2021 viste at halvparten av studenter synes det drikkes for mye alkohol under fadderukene, og én av fire oppgir alkoholbruk som grunn for å ikke delta. Disse kan oppleve å falle utenfor. 

Andre på Samfunnet sier at fokuset på alkoholfrie fadderuker har gått for langt. De forteller at folk har lurt på om de har lov til å drikke, og mener det må være lov å ta seg en pils. Studentene poengterer at det ikke er bra med drikkepress, men mener det blir feil at folk skal skamme seg. Likevel har noen av dem vurdert hvit januar. 

– Men det er for mye som skjer! sier en av dem og ler.

Varianter i stedet for alternativ

En smilende Sarah Fabricius Blom Juul-Rasmussen åpner døren i Juvente sine lokaler. Hun er fungerende daglig leder i organisasjonen, som jobber for å skape alkoholfrie tilbud for unge. De ser en økende trend.

– Det er flere studenter som kontakter oss nå enn tidligere. Mange av dem som tar kontakt deltok ikke i fadderuken, og ønsker å skape alkoholfrie arenaer for studenter. 

En kvinne som sitter foran en PC.
Juul-Rasmussen forteller at de ser et økende engasjement blant studenter. Foto: Einar Nygaard.

Juvente tilbyr blant annet mocktail-kurs for å lære studenter å lage gode alternativ. Også ansatte ved universitetene har tatt kontakt for å få råd og veiledning for å inkludere alle studenter. 

Juul-Rasmussen forteller engasjert at kontinuitet er nøkkelen for å lykkes med alkoholfrie arrangementer. Ofte er dårlig oppmøte et resultat av at informasjon om disse sammenkomstene går under radaren. 

      Hvit måned 

  • Innebærer å ta en pause fra alkohol i én måned.
  • Enkelte rapporterer om et lavere alkoholkonsum 6 måneder senere.
  • Kan gi bedre søvnkvalitet og økt konsentrasjon.

–Det er viktig å spre budskapet og være bevisst på hvordan man formidler. Vi sier for eksempel alkoholfrie varianter i stedet for alternativ, forteller styrelederen. 

Selv om Juvente fremmer en avholdslivsstil, er hun positiv til konseptet om hvit måned. 

–Vi ser ofte at folk da blir bevisste på eget alkoholforbruk, og etter hvert ser de gode effektene av å kutte alkohol. 

Økt interesse

Også daglig leder ved Samfunnet, Eline Moen, forteller at de opplever økt interesse for alkoholfrie varianter nå i januar. 

–Vårt inntrykk er at det selges mer alkoholfritt nå enn før jul, sier hun. 

Quizen nærmer seg slutten. Flere diskuterer tidligere oppgaver mens en mann i rød Samfunnet-T-skjorte stabler tomme ølglass i hverandre. Stabelen blir høyere og høyere etter hvert som han beveger seg mellom bordene, før den til slutt er så høy at han forsvinner rundt hjørnet.  

Han kommer tomhendt tilbake, men ikke lenge. Det er fortsatt nok av ølglass å ta av. 

Stikkord