Kumelk kan ikke erstattes
Plantebasert melk har ikke det samme næringsinnhold som kumelk, viser en ny dansk studie.
Havremelk, soyamelk, rismelk og mandelmelk er plantebaserte alternativer til vanlig kumelk. I flere matbutikker finner du mange av disse alternativene.
Det danske medie TV skriver at salget av plantebasert melk har blitt nesten firedoblet i Danmark i årene fra 2014 til 2019.
Forsker på næringsinnhold
Den nye studien fra DTU viser etter en innsamling av 75 prøver, av 9 forskjellige plantebaserte drikker, at innholdet av næringsstoffer i plantebaserte drikker varierer og er forskjellig fra kumelk, skriver DTU om rapporten.
Denne konklusjonen er laget på bakgrunn av analyser av plantedrikker på det danske marked, blant annet soya- og mandelmelk.
Rapporten viser også at innholdet av vitaminer i de plantebaserte drikkene er mindre, til tross for at noen er tilsatt mineraler og vitaminer. Dette er dog med unntak av plantedrikker tilsatt vitaminene riboflavin, cobalamin og D2 – vitamin, som har et høyere eller det samme nivået som kumelk, skriver DTU.
Nedgang i melkeforbruket
Ifølge Melk.no, opplysningskontoret for Meieriprodukter, viser statestikken at vi i Norge ikke drikker like mye kumelk som før.
Likevel foretrekker studentene Journalen har snakket med vanlig kumelk. For dem er det næringsinnholdet som er en avgjørende faktor når de skal velge hvilken melk som havner i handlekurven.
Gustav Weden studerer master i gunnskolelærer, og velger til vanlig kumelk, nettopp med tanke på næringsinnholdet.
– Jeg drikker hovedsakelig kumelk. Det er på grunn av næringsinnholdet, her får jeg mer proteiner og fett. Men jeg foretrekker å kjøpe økologisk kumelk av hensyn til dyrevelferd, sier han.
Taran Elligsen studerer medier og kommunikasjon ved OsloMet, og hun mener at hun ikke gjør et bevisst valg, men påpeker at hun etter trening heller tar seg et glass med vanlig kumelk. Igjen er det med tanke på næringsinnholdet til vanlig kumelk.
– Man vil jo ha det mest gunstige på en måte, forteller hun.