Stormfulle naturkrefter på Riksteateret

"Stormfulle høyder" har premiere på Riksteateret 25. januar. I forkant forteller den ene hovedrolleinnehaveren om hvordan naturkreftene tolkes på scenen.

Skuespillere dame trøster mann.
Riksteateret tolker Cathrine og Heathcliff sitt vanskelige forhold i Stormfulle Høyder.

Røyken siver inn på scenen og fyller rommet. Lyset, lydene og scenografien skaper stemningen, og Emily Brontes «Stormfulle høyder» starter på Riksteatret. 

– Dette er en historie om forbudt, altoppslukende kjærlighet, forteller Ravdeep Singh Bajwa på telefon i forkant av første prøveforestilling. 

Bajwa spiller Heathcliff, en av de to som står midt i den vanskelige kjærligheten. Den Lord Byron-inspirerte Heathcliff er likevel ingen romantisk helt. 

– Heathcliff er en kar som går fra null til hundre. Når Heathcliff kommer, da begynner naturkreftene. Da kommer stormen. Det er digg å kunne spille noe hvor du går helt i ytterkantene. Jeg gleder meg til å føle de følelsene han har, sier Bajwa. 

Mann og dame i skuespill danser.
Verken Cathrine eller Heathcliff blir beskrevet som helter av Ravdeep Singh Bajwa. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Naturkrefter på scenen 

Bajwa beskriver Heathcliff som en naturkraft, en sentral tematikk fra boken teaterstykket er inspirert av. Naturkreftene er på scenen via scenografien som alltid fokuserer på å gi dem plass.

Men det er ikke bare Heathcliff som ikke oppfører seg som noen helt. "Stormfulle høyder" er en historie hvor så å si alle rollefigurene oppfører seg dårlig mot hverandre. Også Cathrine er stormfull. 

– Ingen er helter. Alle er i ytterkantene, og alle er naturkrefter. Samtidig er ingen av dem onde. Alt er traumebasert, sier Bajwa. 

Mann og dame løper i skuespill.
Scenografien på Riksteateret uttrykker naturkreftene. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Tro mot teksten

Å respektere Emily Brontes verk virker å ha stått sentralt under forberedelsene til forestillingen. 

– Vi er veldig tro mot teksten, som til tider kan være krevende. Det er et veldig litterært språk. Samtidig er det masse skuespillermat her, sier Bajwa. 

Publikum skal likevel ikke frykte at stykket er preget av en tung og ugjenkjennelig fortid. 

– Alle karakterene vil så veldig mye, men ingen klarer det helt. Selv om “Stormfulle høyder” ble skrevet på 1800-tallet, så kan folk absolutt kjenne seg igjen. Vi vil alltid ha det man ikke får, sier Bajwa. 

– Selv om det er alvorstungt, har vi mye humor også. Her er det både gråt, sinne og latter, legger han til.

"Stormfulle høyder" har premiere på Riksteatret onsdag 25. januar, før stykket beveger seg videre. Det skal på turne gjennom hele Norge, før det kommer tilbake til Nydalen i starten av mai. 

Stikkord