Oppfordres til å hamstre
Matvareprisene er rekordhøye, og 1. februar er det varslet en markant prisstigning.
Professor oppfordrer folk til å hamstre matvarer denne uken, da det er mye penger å spare på å handle før prisjusteringen. Det er noe ikke alle studenter har mulighet til. Den trange studentøkonomien kan gjøre det vanskelig å storhandle før prishoppet.
– Jeg må vente til stipendet kommer neste måned før jeg eventuelt kan hamstre. Man må prioritere, sier Khaled Alzaeem.
Han er fulltidsstudent ved OsloMet og merker de økte prisene. Alzaeem forteller at han vanligvis drar til Sverige for storhandel, men at også dette er mer utfordrende nå.
– Med barn og familie hjemme blir situasjonen vanskeligere, forteller han.
Han studerer farmakologi sammen med Ibrahim Yahia. De forteller om et krevende studium som gjør det vanskelig å få tid til å ha deltidsjobb. SSB meldte i 2022 at studenter med deltidsjobb i snitt bruker tre timer mindre på studier enn de uten jobb. Likevel er ekstra inntekt helt nødvendig for å få økonomien til å gå rundt for mange studenter.
– Med et så krevende studium er det lite rom for å jobbe, sier Ibrahm Yahia.
I tillegg er det andre faktorer enn økonomi som gjør det utfordrende å hamstre mat. Mange studenter bor i kollektiv med begrenset lagringsplass.
– Jeg har ikke plass til å hamstre med det kjøleskapet jeg har nå. Skal jeg kjøpe et ekstra kjøleskap blir det dyrere strømregning, forteller han.
Yahia er lite optimistisk for den økonomiske situasjonen fremover.
–Det er bare å flytte herfra, situasjonen begynner å bli veldig vanskelig, sier han.
Det er vanlig at prisen blir justert opp 1. februar og 1. juli. I 2022 steg prisen med 4,5 prosent fra januar til februar. Dette var mye høyere enn den vanlige prisreguleringen, men NRK skrev i desember at prisøkningene i år kan komme til å bli opp mot 10 prosent. Hvor stor den reele prisøkningen blir, vil bli tydeligere i februar.