Studenter skuffet over BSU-endringer

BSU har senket skattefradraget med ti prosent: – Det rammer oss unge mest, sier student Dafne Henningsen.

Dafne Henningsen (28) sitter med boken sin og leser.
Dafne Henningsen (28) tror hun tidligst kommer inn på boligmarkedet som 35-åring.

 1. januar i år ble skattefradraget redusert fra 5500 kroner til 2750 kroner. Dette reagerer mange på. 

Forbrukerøkonom Linda Eliassen synes det er trist at skattefordelen til unge halveres. 

– Boligmarkedet er tøft, og enda tøffere blir det når skattefordelen synker fra tyve prosent til ti prosent. Staten gjør dette for å spare 600 millioner kroner. Jeg mener de kronene lett kunne blitt spart på en annen post. 

– Vi ser at flere og flere tar økonomien sin med seg utenfor landegrensene. Det hadde vært lett å tjene inn den summen ved å beholde noen få av disse i Norge. 

Kritisk til innstramming

Forbrukerøkonomen frykter unge nå vil tenke det ikke lenger er noe poeng å spare i BSU. 

– Gulroten har blitt betydelig mindre, men BSU er fortsatt den beste risikofrie sparemåten for dem under 34 år. 

Dafne Henningsen studerer bibliotek- og informasjonsvitenskap og stiller seg kritisk til at staten strammer inn på denne måten. 

– Jeg liker ikke at skattefradraget blir senket med ti prosent. Det rammer oss unge mest og gjør det desto vanskeligere å komme inn på boligmarkedet. 

– Tidligere har jeg ikke pleid å fylle opp BSU-kontoen min helt fordi skattefradraget har vært såpass stort. Nå blir saken en annen. 

Hun tror neppe hun kommer seg inn på boligmarkedet i nærmeste fremtid og spøker med at hun får satse på å arve mye hvis det skal skje før fylte 35 år. 

Studenter er negative til at skattefordelen halveres. FOTO: Maiken H. Bergsmo
Studenter er negative til at skattefordelen halveres. Foto: Maiken H. Bergsmo

Rammer de unge 

Ingrid Olsson og Sandra Tveit studerer begge for å bli grunnskolelærere fra 1. til 7. trinn. De liker ikke de nye retningslinjene. 

– Det er virkelig synd, og igjen er det oss unge det går utover. Vi er en sårbar gruppe og kjenner ekstra på dette. De endrer ordningene helt plutselig. For noen år tilbake var det også lov å spare i BSU selv om du allerede hadde bolig. Når reglene til stadighet forandres, er det vanskelig å ta dem seriøst, sier Olsson. 

Tveit synes det er rart at staten lager lover som går utover unge. Boligmarkedet er allerede tøft å forholde seg til, både for unge og eldre. Men det nye regelverket rammer særlig unge voksne. 

– For oss er drøye to tusen kroner mye penger, så det er virkelig synd at dette vedtaket gikk gjennom. Markedet for boliger er hardt å komme inn på. Nå blir det enda hardere, avslutter hun. 

 


 

Stikkord