Verdens eldste runestein på utstilling
Fra lørdag 21. januar kan man se verdens eldste runestein på Historisk museum i Oslo.
Runesteinen, kalt Svingerudsteinen, ble oppdaget høsten 2021 i et arkeologisk gravfelt i Hole kommune.
Stort engasjement blant besøkende
– Det har vært fullstappet her i hele dag, og det er tydelig at publisiteten funnet har fått i media har vekket interessen hos folk. I tillegg til det at mange er interessert i runer fra før av, sier omviser på Kulturhistorisk museum Jenny Jorde Lunde.
Svingerudsteinen er nå datert som den eldste runesteinen i verden. Den stammer fra mellom år 0 og 250.
– Vi er såpass sikre på dette fordi vi fant andre typer materialer, skjeletter for eksempel, i graven som gjør at vi kan si at den er verdens eldste, forteller Lunde.
Får nytt blikk på kulturhistorien
Historisk museum beskriver funnet som en runeforskers drøm som gir oss ny innsikt i hvordan mennesker levde for rundt 2000 år siden.
– Vi får en ny forståelse for det vi tror vi kan om fortiden og fortidens mennesker. Det er det jeg synes er mest interessant. Men også i form av hvor litterære folk var og at dette er mye tidligere enn det vi før har trodd. Det skaper en forskyvning av den kunnskapen vi har, sier Lunde.
Usikre på runenes betydning
Sandsteinsblokken har ulike runetegn risset inn i seg. Runologer har blant annet tydet bokstaver som staver ‘’Idiberug’’ på steinens framside. Men de lærde strides om hva dette kan bety.
– Vi har veldig mange dyktige runologer som jobber med det. Men jeg tror likevel at det er en såpass omstridt debatt fordi det er så vanskelig å være helt sikker på dette språket som vi kan så lite om, og har så lite materiale om, forklarer Lunde.
– Så om vi kommer til noen enighet om steinens sikre betydning vet jeg ikke. Det blir spennende å se i løpet av året, avslutter hun.
Runemagi
Anna Cristina er en av dem som tok turen innom museet lørdag formiddag. Runesteinen var et av høydepunktene.
– Runesteiner har stor betydning for hele den europeiske historien, ikke bare i Skandinavia, sier hun.
Men Cristina har ikke bare tatt turen av kulturhistorisk nysgjerrighet.
– Det er også en mystisk opplevelse for meg. Jeg har brukt runer mye i magi og det er veldig sterkt. De har makt, sier hun.
– Magien med runer er fortsatt ikke død. For meg er de symboler på udødelig liv. Det er ikke bare skrift eller et alfabet, det er spirituelt, avslutter hun.
Utstillingen av runesteinen på Historisk museum varer til 26. februar. Heter du Rune, Runa eller en variant av det, har du flaks – da får du nemlig gratis inngang.